Op zoek naar een recept van aspergebloemkoolsoep. Ik kwam er welgeteld één tegen. In de vriezer lag nog een zak met de kontjes en schillen van witte asperges. En dan had ik ook nog bloemkool over van het recept “Geroosterde bloemkool” van Yvette van Boven, uit het programma Koken met van Boven. Hele plakken bloemkool snijden van een verse bloemkool is toch een vak apart. Ik had er 2 bloemkolen voor nodig. Gelukkig kon ik nog aan Hollandse bloemkool komen. Dus verzin maar weer eens wat. Dan zelf maar aan de gang om een soepje te maken. De Chinese bieslook kon ik nog uit mijn eigen kruidentuin plukken.
Aspergebloemkoolsoep
Ingrediënten
800 gr Hollandse bloemkoolroosjes
500 gr schillen en kontjes van asperges
4 kleine kruimige aardappels
4 blokjes knoflook&kruidenbouillon, zonnatura
2 uien, grof gesnipperd
2 liter water
Verse knoflook teentjes van 1 bol, geplet
Mager rookspek in blokjes
Bosje lente-uitjes, fijn gesneden
Bosje verse (Chinese)bieslook, fijn gehakt
Bereiden
Verhit in een grote soeppan met dikke bodem een scheut olie. Fruit daar in de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg dan de aspergeschillen, kontjes en de bloemkool toe. Meng goed en laat even meebakken. Voeg dan het water en de bouillonblokjes toe en laat de soep lekker een uurtje op een vlam verdeler op zacht trekken. Bak ondertussen in een koekenpan de spek en bosui zachtjes tot dat het spek is uitgebakken. Laat het spekmengsel in een vergiet uitlekken zodat het ergste vet er uit gelopen is. Pureer de soep in de blender. Zeef de soep dan nog een keer. Voeg het spekmengsel aan de soep toe. Serveer de soep met de fijn gehakte bieslook.