Asperges met ham ei en peterselie

Asperges met ham ei en peterselie

Asperges met ham ei en peterselie

Langedijkers,

Asperges met ham ei, en peterselie. Een favoriet van ons als dit witte goud, zoals ze het noemen, weer verkrijg baar is. Altijd even wachten tot het weer een beetje betaalbaar is. Eigenlijk vinden manlief en ik de groene het lekkerst. Maar ja, wij zijn niet alleen en de jongemannen hier in huis vinden de witte het lekkerst. Dus zolang de asperges te verkrijgen zijn doen we het maar om en om. Voor een paar jaar geleden reden wij altijd naar de Middenweg in HHW om verse groene asperges te kopen. Helaas moest dit bedrijf vanwege vervelende omstandigheden stoppen. Maar o wat waren die altijd lekker. S ’morgens gestoken en s ’avonds in de pan, heerlijk was dat. Soms gingen we een rondje wandelen en dan via de middenweg in HHW de Noord. Rugtasje om  en dan kwamen we thuis met allemaal gekochte verse groenten van de middenweg. Waaronder dus die overheerlijke groene asperges. Tegenwoordig gaan we dan maar naar Woubrugge mijn geboorteplaats. Zuid-Holland dus hé, niet Limburg. Daar zit een aspergeboerderij. En daar halen we dan weer bij een andere boerderij aardappels. Alsof we die hier niet hebben. Dit alles gaat dan ook weer gepaard met een bezoekje aan mijn ouders. Maar goed even verder over de asperges, wij zijn er gek op. En dan inderdaad met ham, ei en peterselie. Ik heb echt wel andere dingen uitgeprobeerd. Maar dat viel nooit zo goed bij de heren.Asperges met ham ei en peterselie Asperges schillen en koken is best wel even een apart klusje als je het nog nooit gedaan hebt. Kijk goed uit bij het kopen van de asperges. Zoek mooie lange asperges uit. Kijk goed naar het kopje dat moet onbeschadigd zijn. Het uiteinde van de asperge moet er fris uitzien, niet droog dus. Probeer ze ook allemaal van de zelfde dikte uit te zoeken. Dan zijn ze na het koken allemaal op dezelfde tijd even gaar. Het schillen van de asperges moet je ook even leren als je het nog nooit gedaan hebt. Leg ze plat op een groente plank met het kopje naar boven. Schil ze dan van onder het kopje naar beneden toe. Gebruik hiervoor een dunschiller. En snijd dan van de onder kant zo’n twee tot drie centimeter af. De onder kant is houterig en echt niet te eten. In wat voor pan kook je de asperges. Ik heb dus een aspergepan. Een hoge smalle pan.Asperges met ham ei en peterselie Dan staan de asperges dus rechtop. Zorg dan wel dat het kopje van de asperge boven het  water blijft  maar als je die niet hebt probeer ze dan wel in een pan te koken die breed genoeg is zodat ze er in de lengte inpassen. Dan ligt de hele asperge dus in de lengte in het water. Probeer dan wel het kopje heel te houden. Want die is toch echt wel het lekkerste van die hele toch al wel zo lekkere asperge. En dan het sausje. O jee, voor mij ook nog steeds het moeilijkste van het hele gebeuren. Misschien zijn er nu mensen die mij kunnen helpen. Tot vorige zomer maakte ik of een botersausje of een sausje uit een pakje. Van dat pakje wil ik dus nu ook af. Dus internet maar weer afgespeurd en natuurlijk genoeg te vinden. Een Hollandaise saus is erg lekkerAsperges met ham ei en peterselie maar wel moeilijk te maken vind ik. Dus gekozen voor een roux. Die ik zelf had gemaakt was echt wel lekker toen ie klaar was. Maar eenmaal bij de asperges viel het in het niet. Dus mijn zuster maar even gevraagd. Zij gaf mij wat tips. Maar dit heb ik dus nog niet zelf uit geprobeerd. Dus het recept van het sausje staat er wel bij. Maar als je nog nooit een Aspergesaus hebt gemaakt kan je dus beter of een simpele botersaus maken of een pakje aspergesaus kopen. Serveer de asperges met nieuwe aardappeltjes of lekker gebakken krieltjes.

Ingrediënten (4 personen)
Asperges met ham ei en peterselie5 á 6 asperges (ligt aan de dikte)
4 eieren
250 gr lekkere ham (asperge ham)
Bosje platte peterselie
Ingrediënten (Voor het sausje)
Bewaar het kookvocht van de asperges
±½ liter kookvocht
50 gr bloem
50 gr roomboter
100 ml kookroom
1 el mosterd
Bosje dragon fijn gehakt
Scheut witte wijn (Riesling, die je er ook bij kan drinken)

Bereiding
Schil de asperges met een dunschiller. Begin vanaf de kop naar beneden. Snijd ± 2 a 3cm van het kontje af. Breng het water aan de kook. En doe er dan de asperges in. Kook de asperges gaar in ± 20 minuten. Ligt een beetje aan de dikte van de asperges. Kook de eieren hard in 10 minuten. En snijd ze dan in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn. Snijd de ham fijn. Hou de asperges warm . Leg de asperges op een bord en zet ze op een schaal met kokend water erin, en doe er aluminiumfolie over.

Het sausje

Doe de boter, bloem en het kookvocht in een pan. Breng al roerend aan de kook. Zorg dat alle klontjes eruit zijn, het moet dus een gladde saus worden. Laat even door koken blijf roeren, laat het niet aanbranden. Doe er dan naar smaak de mosterd en witte wijn door. Als de saus op smaak is doe je er nog wat fijn gehakte dragon door.

Botersaus (www.lekkertafelen.nl)
Ingrediënten
125 gram boter
35 gram bloem
5 dl groente bouillon van een tablet
zout en peper
Bereiding
Smelt 35 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer van het vuur af de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Breng de botersaus op smaak met zout en peper.
Asperges met ham ei en peterselieServeren
Leg de asperges op een voor verwarmde schaal. Bestrooi ze met wat ham, ei en peterselie. En doe er een beetje saus overheen. Doe de rest in aparte schaaltjes en zet dat op tafel. Zodat iedereen er nog wat naar smaak bij kan doen.
Tip: Drink er een lekkere Riesling bij.

 

 

 

 

 

Asperges met ham ei en peterselie

Asperges met ham ei en peterselie Asperges met ham ei en peterselie Asperges met ham ei en peterselie Asperges met ham ei en peterselie Asperges met ham ei en peterselie

Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: