Deze week druk bezig geweest met het eten maken voor mijn collega’s van de wandelvierdaagse. Donderdag maakte ik een pan bami. Dat bracht mij op het idee om voor onszelf ook bami te maken, maar dan bami met sajoerboontjes en saté. Wel even iets anders dan die grote pan. Ik heb lekker veel verse groenten gebruikt. Daarbij maak ik ook saté met pindasaus.
Bami
Ingrediënten (4 personen)
250 gr mie
150 gr mager rookspek, in blokjes gesneden
Arachideolie
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 prei, goed gewassen en in ringetjes gesneden
¼ Spitskool, fijn gesneden
100 gr peultjes
2 teentjes verse knoflook, fijn gehakt
Paar takjes bladselderij, fijn gehakt
Klein stukje trassi
1 tl sambal oelek
1 el ketjap
1 el oestersaus
2 eieren, geklutst in aparte pan roerei bakken
Bereiden
Kook de mie zoals op de verpakking vermeld staat. Spoel de mie na het afgieten gelijk af met koud water en zet het apart. Fruit de ui en knoflook ineen scheutje olie samen met de spekblokjes. Voeg de groenten toe. Voeg alle specerijen en de sambal en trassi naar smaak toe en bak deze kort mee. Voeg de roerei toe. Voeg nu de mie toe. Breng de bami goreng op smaak met een scheutje ketjap en meng het goed door elkaar.
Sajoerboontjes
Ingrediënten (2 personen)
Bereiden
Verhit in een koekenpan of wok een scheutje olie en fruit daarin de ui en knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg de boontjes, specerijen en sambal toe en laat even meebakken. Voeg als laatste het water de santen en het daun salamblaadje toe. Zet de pan met deksel op een vlamverdeler op laag vuur en laat de boontjes beetgaar worden.
Satémarinade
Ingrediënten (voor 12 stokjes)
Bereiden
Meng alle ingrediënten met elkaar en meng het vlees er door. Laat het vlees zeker een paar uur marineren. Rijg het met 3 stukjes op een saté pen. Leg ze op de bbq of grill.
Pindasaus
Ingrediënten
Bereiden
Verhit in een pannetje met dikke bodem een scheutje olie en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui begint te kleuren. Voeg de pindakaas en scheutje voor scheutje melk toe. Breng al roerend aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Voeg de citroensap, gembersaus, kokos, ketjap en sambal naar smaak toe.