Bami met sajoerboontjes en saté

Deze week druk bezig geweest met het eten maken voor mijn collega’s van de wandelvierdaagse. Donderdag maakte ik een pan bami. Dat bracht mij op het idee om voor onszelf ook bami te maken, maar dan bami met sajoerboontjes en saté. Wel even iets anders dan die grote pan. Ik heb lekker veel verse groenten gebruikt. Daarbij maak ik ook saté met pindasaus.

Bami

Ingrediënten (4 personen)
Bami met sajoerboontjes en saté250 gr mie
150 gr mager rookspek, in blokjes gesneden
Arachideolie
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 prei, goed gewassen en in ringetjes gesneden
¼ Spitskool, fijn gesneden
100 gr peultjes
2 teentjes verse knoflook, fijn gehakt
Paar takjes bladselderij, fijn gehakt
Klein stukje trassi
1 tl sambal oelek
1 el ketjap
1 el oestersaus
2 eieren, geklutst in aparte pan roerei bakken

Bereiden
Kook de mie  zoals op de verpakking vermeld staat. Spoel de mie na het afgieten gelijk af met koud water en zet het apart. Fruit de ui en knoflook ineen scheutje olie samen met de spekblokjes. Voeg de groenten toe. Voeg alle specerijen en de sambal en trassi naar smaak toe en bak deze kort mee. Voeg de roerei toe. Voeg nu de mie toe. Breng de bami goreng op smaak met een scheutje ketjap en meng het goed door elkaar.

Sajoerboontjes

Ingrediënten (2 personen)

250 gr sperziebonen, Scheutje arachideolie, 1 ui, 2 tenen knoflook, ½  theelepel korianderpoeder, ½ tl komijnpoeder
½ tl kurkuma, ½ tl laos, 1 tl sambal oelek, 200 ml water, 1 blaadje daun salam (Toko), Klein stukje santen

Bereiden
Verhit in een koekenpan of wok een scheutje olie en fruit daarin de ui en knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg de boontjes, specerijen en sambal toe en laat even meebakken. Voeg als laatste het water de santen en het daun salamblaadje toe. Zet de pan met deksel op een vlamverdeler op laag vuur en laat de boontjes beetgaar worden.

Satémarinade

Ingrediënten (voor 12 stokjes)

500 gr varkenshaas in stukken gesneden, 4 el ketjap, Sap van 1 limoen, 2 teentjes verse knoflook fijn gehakt
Stukjes verse gember geraspt, 1 el bruine basterdsuiker, Zwarte peper uit de molen

Bereiden
Meng alle ingrediënten met elkaar en meng het vlees er door. Laat het vlees zeker een paar uur marineren. Rijg het met 3 stukjes op een saté pen. Leg ze op de bbq of grill.

Pindasaus

Ingrediënten

1 ui fijn gesnipperd, 2 teentjes verse knoflook fijn gehakt, Scheutje arachideolie, 6 el pindakaas met stukjes noot, 250 ml melk
1 el citroensap, 2 el ketjap, 2 el gembersaus, 2 el geraspte kokos, 1 á 2 tl sambal oelek naar smaak

Bereiden
Verhit in een pannetje met dikke bodem een scheutje olie en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui begint te kleuren. Voeg de pindakaas en scheutje voor scheutje melk toe. Breng al roerend aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Voeg de citroensap, gembersaus, kokos, ketjap en sambal naar smaak toe.

Bami met sajoerboontjes en saté

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: