Bloemkoolpizza, ik heb dat recept al zo vaak voorbij zien komen. En ik wilde het al zo lang maken. Nu heb ik daar lekker de tijd voor. En die tijd moet je er ook echt voor nemen. Ik heb mij daar wel even in vergist. Bij het originele recept van de bodem (uit het boek van Rens Kroes) staat zout, maar ik heb dat niet gebruikt. De pecorino zorgt al voor zout genoeg. Ik heb het gerecht gemaakt voor twee personen op de barbecue. Uiteraard kan je de bloemkoolpizza ook in de oven bereiden.
1 grote bloemkool, bladeren verwijderd en in roosjes
1 ei, los geklopt
100 gr pecorino, geraspt
2 el gedroogde Italiaanse kruiden
Zout (low Salt), optioneel
Zwarte peper uit de molen
Ingrediënten voor de saus
1 klein pakje passata
Scheutje koolzaadolie
1 ui, grof gesneden
4 teentjes verse knoflook, geplet
1 rode peper, met zaadlijst,grof gesneden
1 kleine rode ui, in hele dunne ringen gesneden
10 aspergetips, alleen het kontje eraf gesneden
½ rode paprika, in hele dunne reepjes gesneden
½ gele paprika, in hele dunne reepjes gesneden
10 cherry tomaatjes, ontpit en in vieren gesneden
2 flinke bosuitjes, in hele dunne ringetjes gesneden
Klein bolletje mozzarella, in blokjes gesneden
Pecorino, geraspt
Klein handje verse rucola, optioneel
Prosciutto, in stukjes gescheurd, optioneel
Bereiden van de saus
Verhit wat olie in een steelpan met dikke bodem en fruit hier in de ui, knoflook en rode peper tot de ui glazig ziet. Voeg dan de passata toe en laat even een minuutje of vijf zachtjes sudderen. Ik heb de saus nog even gepureerd tot een gladde saus.
Bereiden van de bodem
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en maal ze tot kleine korrels. Ga niet te ver door want dan wordt het puree. Verdeel de gemalen bloemkool op een met belegd bakpapier bedekte bakplaat. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven en schep af en toe even om. Zet dan de oven uit en laat met de klep op een kiertje nog eens 30 minuten staan. Doe de bloemkool dan over in een schone (thee)doek. Pak de punten van de doek bij elkaar en draai de doek goed dicht. Knijp het vocht er goed uit. Meng het ei, de pecorino en de Italiaanse kruiden er door. Breng op smaak met peper (en zout). Kneed er een mooie bal van. Beleg een pizzasteen met bakpapier en leg de bal er op. Vorm dan met je handen een mooie ronde dunne pizzabodem.
Bereiden bloemkoolpizza
Plaats de pizzaplaat op de hete barbecue, houtkool rondom langs de zijkant en laat 30 minuten bakken. Haal de plaat weer van de barbecue. Bestrijk de bodem met wat saus (niet te veel). Beleg dan met de groenten en verdeel als laatste de mozzarella en geraspte pecorino er over. Schuif de houtskool naar één zijkant. Zet de plaat weer terug op de barbecue aan de andere zijde en laat nog ± 30 minuten afbakken. Serveer met rucola en een paar plakjes Prosciutto.