Boerenkarbonade van de BBQ, een luxe manier van barbecueën. We hadden in het blaadje van de Keurslager dit recept gezien. Nu koop je dit niet elke dag, want het is nogal prijzig en niet altijd te verkrijgen (informeer van tevoren bij jouw slager). Ruud, onze keurslager, had een varken uitgebeend en twee boerenkarbonades voor ons apart gelegd. We hebben een ander kruidenmengsel gebruikt dan in het originele recept. Maar het smaakte uitstekend.
Ingrediënten
2 boerenkarbonades, ± 500 gr per stuk
Olijfolie, om in te bakken of braden
Provençaalse kruiden, gedroogd of fijn gesneden
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 rode peper, fijn gehakt
10 rode peperbessen, gekneusd
Zout (Low Salt)
Bereiding
Maak een marinade van de olie, kruiden, knoflook, peper, peperbessen en zout (naar smaak). Wij zijn zo gelukkig dat we de kruiden (tijm, oregano, bonenkruid en rozemarijn) vers uit onze tuin kunnen halen. De basilicum hebben we gekocht. Smeer de karbonades om en om in met de marinade en zet een paar uur in de koelkast. Haal het vlees een uur voor het barbecueën uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Grill de boerenkarbonades kort om en om boven de
hete houtskool van de barbecue. Leg daarna de karbonades op een grillplaat of schaal naast de hittebron op de barbecue (indirect verhitten, deksel op de barbecue). Keer de karbonades één keer. Om de vijf minuten om de karbonades rosé te bakken, om de tien minuten om de karbonades meer te doorbakken. Haal ze van de barbecue, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze twintig minuten rusten. Serveer met gepofte aardappel (één uur op de barbecue) en een gekookte maiskolf (ook even op de barbecue). Erg lekker.