Langedijkers,
Vandaag bonensalade van verse peulvruchten. Ik ben gek op verse tuinboontjes. Ik vind ze zelfs nog lekkerder dan asperges. Een keer per seizoen moet ik ze zeker gegeten hebben. Gelukkig hebben wij ze dit seizoen al vaker gegeten. Ik heb er al verschillend gerechten mee gemaakt. Binnenkort plaats ik de recepten op mijn nieuwe website francijna.nl (Gemaakt door Aloys Koenen van Langedijkers.nl ). Ook ben ik gek op verse doperwten en kapucijners. Die waren moeilijk te krijgen dit seizoen en als ik ze al kon vinden dan waren ze eigenlijk niet te betalen. Jammer genoeg hebben wij ze niet zelf in de tuin. Ooit jaren geleden was ik lid van het maandblad de Tip, wat nu Delicious heet. Daar stond een recept in met deze drie peulvruchten en daar heb ik nu zelf een draai aan gegeven. Je kan dit gerecht natuurlijk ook maken met diepvriespeulvruchten.
Bonensalade van verse peulvruchten
Ingrediënten (3 personen)
1 rode ui, gesnipperd
100 gr vers gedopte doperwtjes
100 gr vers gedopte kapucijners
100 gr vers gedopte tuinboontjes
100 gr haricoverts
Alle bonen 2 minuten geblancheerd
Koolzaadolie
10 zongedroogde tomaatjes klein gehakt
Zuring (ik uit eigen tuin), bietenblaadjes of anders rucola
300 gr Opperdoezer Ronde in schil gekookt, (na het koken schil verwijderd) en in blokjes gesneden
Sausje
3 el Hellmanns yoghurt mayonaise
2 el crème fraiche (Demi)
Dan
4 bosuitjes in ringetjes gesneden
Blaadjes van 2 takjes verse tijm
Blaadjes van 4 takjes vers bonenkruid
Blaadjes van 1 takje verse oregano
Blaadjes van 1 takje verse Marjoraan
Alles samen fijn gehakt
Snuf chilipeper, (eigen maling)
Zeezout en zwarte peper uit de molen naar smaak
2 el kappertjes
Bereiding
Verhit in een wok een scheut koolzaadolie en fruit de ui tot het glazig ziet. Voeg dan de aardappelblokjes toe en laat even mee wokken . Voeg de bonen toe en wok mee. Meng het sausje door de bonen. Voeg als laatste de zongedroogde tomaatjes toe. Meng alles goed en laat de boontjes beetgaar worden. Maak het op smaak met zout, peper en een heel klein snufje chilipeper. Doe de bonensalade over in een schaal en verdeel de helft van de kappertjes er door heen. Verdeel de zuring op het bord, schep daarop de salade en verdeel dan de andere helft van de kappertjes er overheen.