Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus Klaver

Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus Klaver

Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus Klaver

Langedijkers,
Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus Klaver. Dit was mijn recept voor Koninginnedag, helemaal oranje dus hé. Maar dat werd het dus niet. Het moest wat anders worden volgens de heren. Dus de worteltjes lagen braaf op de groenteschaal te wachten om bereid te worden. Donderdag waren ze dan eindelijk aan de beurt. Dit is een erg lekkere manier om bospeen te bereiden en ook echt niet moeilijk. Waar je uit eindelijk wel goed moet op letten is dat ze niet te gaar worden. Het is maar net hoe dik ze zijn. Ik maak altijd een zak van aluminiumfolie maar je kan ze ook in een ovenvast schaal leggen met een deksel er op. En pas op he als je de schaal of folie open maak voor de hete stoom die er uit komt. Dit recept gebruik ik al jaren en komt uit de Allerhande maart 2005. Op www.ah.nl kan je ook weer heel veel leuke en niet al te moeilijke recepten vinden. De aardappeltjes, dat is wel even een ander verhaal. Dit recept komt van http://www.aziatische-ingredienten.nl. Ik heb wel een tijdje moeten zoeken naar bepaalde ingrediënten en dat viel niet mee. Eén ingrediënt heb ik dan ook vervangen voor citroensap. De asafoetida vond ik uiteindelijk in de Aziatische winkel op de  Zwarte Markt http://www.amazingoriental.com/ in Beverwijk. De rest kan je wel bij de Toko krijgen denk ik of anders is Sultans er nog. Die zit in Alkmaar op “De Gedempte Nieuwe Sloot” een grote Turkse Toko. Ook weer een niet al te moeilijk recept erg leuk om te maken en erg lekker natuurlijk. Ik heb de aardappeltjes, toen ze helemaal klaar waren en alleen nog gaar moesten worden, ook in een ovenvaste schaal gedaan en ze ongeveer een half uur laten garen met de bospeen in de oven. En omdat het dus Koninginnedag was dacht ik dat er ook maar oranje vlees bij moest. Maar ja wat dan hé. De jongens zijn gek op de boomstammetjes van Laus Klaver. Iedere dinsdag is bij Laus het vlug klaar vlees in de aanbieding, 5 halen 4 betalen. Erg makkelijk en ook weer erg lekker. Wel een groot stuk vlees maar dat vinden de jongens niet erg natuurlijk.


Bospeen uit de oven
Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus KlaverIngrediënten (
4 personen)

1 bos bospeen (ca. 500 g)

25 gr boter, in kleine blokjes

2 eetlepels verse dille (Toko of de supermarkt fijngeknipt)

150 ml kippenbouillon (uit pot of van tablet)

Bereiden

Oven voorverwarmen op 225 ºC. Puntje aan onderzijde en groen van bospeen snijden, maar 2 cm van groen laten zitten. Wortels onder stromend water schoonboenen (bijvoorbeeld metBospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus Klaver schoon schuursponsje). Groot stuk aluminiumfolie dubbelvouwen, vel slag draaien en nogmaals  dubbel vouwen. Zijkanten twee keer omvouwen, zodat stevige, grote folie zak ontstaat. Wortels voorzichtig via opening in zak stoppen en boterblokjes en dille erbij doen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bouillon erbij schenken en opening meteen dichtvouwen. Pakket in een diepe ovenschaal leggen en in midden van oven schuiven. Worteltjes in ca. 45 min. gaar laten worden. Schaal uit oven nemen, en openvouwen (pas alsjeblieft voor ontsnappende hete stoom!).

Garam masala aardappelen (4 personen)

Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus KlaverBospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus Klaver Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus KlaverRecept

Verwarm een koekenpan, maar niet loeiheet en doe daarin:

1 el olijfolie

1 el bruin mosterdzaad (Toko)

Wacht even tot de mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg dan toe:

1 el geraspte gember

1 à 2 rode of groene chilipepertjes (fijngehakt)

1 handje verse kerrieblaadjes (hoeft niet)

en vrij snel daar achteraan:

¼ tl nigellezaad (Toko of Aziatische Winkel)

wat citroensap

1 tl kurkuma

1 snufje asafoetida  (Aziatische winkel)

1 tl garam masala

Laat een paar seconden geurig bakken en voeg dan toe:

500 gr voorgekookte, afgekoelde, niet al te kruimige aardappelen in blokjes (bijna gaar)

Laat dit even bakken/opwarmen en breng op smaak met:

1½ tl grof gemalen zeezoutBospeen uit de oven-14

Bospeen uit de oven-15 Bospeen uit de oven-16

 

 

 

 

 

Bospeen uit de oven en garam masala aardappeltjes met boomstammetje van Laus Klaver

Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: