Bramen nectarine cake

Langedijkers,
Bramen nectarine cake, een recept van Connie Derks, blogger op de kooksite Lekkertafelen, met vanille ijs en bramensaus. We zijn weer volop fruit aan het plukken in onze tuin. De bessen zijn verwerkt en nu komen de bramen eraan. Van de bessen heb ik al heerlijke jam en sorbetijs gemaakt. En nu van de bramen gaan wij natuurlijk ook jam maken. Maar ik heb er ook een heerlijke bramentaart en bramensaus van gemaakt. Ik heb het recept van Connie Derks aangepast. Dit is de link naar het originele recept Bosbes nectarine cake. Afgelopen zondag was er braderie in Noord Scharwoude en daar zijn wij even heen gewandeld. Er stond een kraam van Konings Kaatje uit Nieuwe Niedorp, waar ze de specerijenmixen van Nadia en Merijn Souq verkopen. Daar stond een Ras el Hanout die ik nog niet kende. Die heb ik gekocht. Onderweg naar huis was ik al aan het bedenken waar ik het in zou gaan gebruiken. We hadden nog wat bramentaart en ijs over.  Als ik daar nu eens een bramensaus bij ga maken, is het weer net even anders dan de dag ervoor. Het was echt een gok en ik ben heel voorzichtig begonnen met het toevoegen van de specerijen. Wij hebben gesmuld. Dinsdag 2 augustus staat Konings Kaatje op de braderie en op de donderdag op de Westfriese markt in Schagen. Ook zijn ze aanwezig tijdens de Nachtmarkt in Kolhorn.

Bramen nectarine cake

Bramen nectarine cakeVoor het beslag:
1½ ei (75 gram), 115 gr suiker, ½ el vanillesuiker, rasp van ½ sinaasappel, 25 gr boter, 37 gr karnemelk, 12½ gr citroensap, 100 gr bloem, 1 tl bakpoeder, zout, boter/paneermeel voor vorm, 1½  nectarine, 75 gram bramen, 37 gram amandelmeel
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vorm van ongeveer 20 cm doorsnede in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Snij de nectarines in kwarten en dan nogmaals in vieren. Smelt de boter en zet apart. Klop nu de eieren met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig. Schep het citroensap, rasp en de karnemelk samen met de boter voorzichtig met een spatel door het  mengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel door het eimengsel. Schep het amandelmeel om met de stukjes nectarine en de bramen en schep het fruit voorzichtig door het cakebeslag. Alleen kort omscheppen, niet uitgebreid roeren. Doe alles in de vorm en bak ongeveer 30 minuten tot de cake gaar is. Haal de cake uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

Bramensaus

Bramenstruik zonder doornen

Ingrediënten
300 gr bramen, 50 gr vanille suiker  (eigen gemaakt), merg van 1 vanillestokje, sap van ½ limoen, 2 tl Ras el Hanout zoet (van Nadiaenmerijnsouq)
Bereiden
Breng de bramen met de suiker, vanillemerg, limoensap met een heel klein beetje water aan de kook. Laat zeker  5 minuten koken zodat de bramen kapot gekookt zijn en het vocht een beetje ingekookt is. Breng op smaak met de Ras el Hanout. Pureer de bramen verder tot een saus met de staafmixer. Druk de saus door een zeef zodat je de pitjes verwijdert en een mooie gladde saus krijgt.

Bramen nectarine cake

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: