Al een aantal keren heb ik het gerecht chili con carne voorbij zien komen. En ik kreeg er echt trek in. Bij Keurslager Laus Klaver een lekker stuk uitgebeend procureur besteld en een stuk heerlijke chorizo gekocht. En op jacht naar de gedroogde kidneybonen. De groenten natuurlijk allemaal bij de Toko gehaald. En naar Wijntapperij De Burg in Noord Scharwoude voor een goed advies over het te gebruiken bier. De specerijen heb ik altijd wel in huis. Maar aangezien al onze drie jongens niet van bonen houden kon ik het steeds maar niet maken. Nu waren we eindelijk eens met tweetjes thuis en dit was mijn kans. Maar dan wel eens anders dan anders. Resultaat veel te veel natuurlijk. Dus vrienden uitgenodigd en er een gezellige avond van gemaakt.
Ingrediënten (4 á 6 personen)
1 kg varkensvlees van de schouder (Procureur)
200 gr chorizo fijn gesneden
400 gr gedroogde kidneybonen (nacht in koud water weken)
(De bonen 10 minuten koken.)
2 rode uien gesnipperd
2 rode pepers fijngehakt
1 rode punt paprika, in stukjes gesneden
1 groene paprika, in stukjes gesneden
1 solo knoflook fijn gehakt
2 eetlepels bruine suiker
2 theelepel uienpoeder
Zout naar smaak
Zwarte gemalen peper
2 tl oregano
1 tl tijm
2 laurierblaadjes
1 tl chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 á 2 tl gerookte pikante paprikapoeder
¼ tl gemalen rode pepervlokken
1 flesje bier Texels Stormbok
1 blikje tomatenpuree
2 pakjes gepureerde tomaten
Verse koriander
Bereiding
Bestrooi het stuk varkensvlees met de suiker, zout, peper en ui poeder. Doe het bier in een vuurvaste pan en leg het stuk vlees er in. Laat het een nachtje marineren. Verwarm de oven voor op 100 °C. Haal het vlees even uit de pan. Voeg de knoflook, sjalot, paprika’s, tomatenpuree, gezeefde tomaten, geweekte en gekookte bonen, en de resterende kruiden toe . Meng de ingrediënten goed en gelijkmatig. Leg het vlees weer terug in de pan. Doe de deksel op de pan zet die in de voorverwarmde oven en laat het acht uur lang op 100 °C stoven. Proef de chili con carne even of het goed op smaak is. Bestrooi met wat verse koriander.
Serveer met tortillachips en guacamole.
Ik heb er ook een avocado/tomaten salade bij geserveerd.
Tip Schenk er een lekker biertje bij bv het bier wat er in het recept is gebruikt of anders een goeie Merlot, bv. Sarmientos De Tarapacá
Ga naar de facebook pagina van Langedijkers