Chili van schokkers uit de slowcooker

Langedijkers,
Chili van schokkers. En dat met dit zomerweer in de herfst. Ach je moet wat eten hé. Op hetzelfde moment dat ik dit op mijn facebookpagina “Francijna Cooking Mama” plaatste, maakte mijn vriendin erwtensoep in de slowcooker. De schokkers heb ik bij Van boer tot bord in Alkmaar gekocht, het zijn eigenlijk groene kapucijners. Het was mijn tweede poging om dit gerecht te maken. De eerste was nog niet helemaal goed gaar. Koken met gedroogde bonen in de slowcooker is nieuw voor mij. Ik wist niet of je ze weken moest omdat ze acht uur staan te stoven. Dus ik had ze eerste keer vier uur geweekt. Maar dat was toch te kort. Het duurde veel langer dan acht uur voor ze gaar waren. Nu heb ik ze dus acht uur geweekt en hebben ze acht uur in de slowcooker gestoofd. De schokker blijven stevig, worden dus niet stront zacht.

Chili van schokkers uit de slowcooker

Ingrediënten (4 personen)
250 gr gedroogde schokkers, 8 uur geweekt
1 grote rode ui, fijn gesnipperd
4 teentjes verse knoflook, fijn gehakt
3 grote rijpe (tros)tomaten, in vieren gesneden
2 verse jonge preien, in de lengte opgesneden, in ringetjes en goed gewassen
Chili van schokkers uit de slowcooker2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
½ pittige chorizo worstje, klein gesneden
1 blikje tomatenblokjes op sap à 400 gr
1 klein blikje tomatenpuree
250 ml koud water
1 tl komijnpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl gerookte pittige paprikapoeder
20 gr geraspte chocola (Tony’s Chocolonely)
Paar takjes verse lavas (maggiplant)
Paar takjes verse selderij
4 blaadjes (verse) laurier
1 rode puntpaprika, in blokjes gesneden
2 kleine groene Turkse paprika’s, in blokjes gesneden

Bereiding
Chili van schokkers Chili van schokkersBak de chorizo zachtjes uit en voeg de tomatenpuree toe en laat een minuut of vijf zachtjes meebakken.  Meng het water met de tomatenblokjes en de specerijen. Doe alle ingrediënten tot en met de geraspte chocola in de schaal van de slowcooker en meng goed door elkaar. Leg de verse kruiden boven op de gemengde bonensaus. De blokjes gesneden paprika voeg ik het laatste half uur  toe, dan blijven ze nog een bite houden. Zet de slowcooker op slow en laat de pan met deksel zeker acht uur lang staan. Ik zorg ervoor dat de schokkers goed onder de saus zitten. Ook de verse kruiden duw ik zachtjes in de saus, zodat de smaken goed door trekken.
Lekker met een frisse groene salade en grof boerenbrood.

Chili van schokkers uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: