
Langedijkers,
Vandaag citroenbonenschotel. Citroenbonen, hoe kom je er aan zal je denken. Nou dat is niet zo moeilijk hoor. Ik heb ze uit de Willem de Zwijgerstraat in Noord Scharwoude. Daar staat een kastje met een aantal soorten gedroogde bonen en andere producten. Deze zijn te koop voor €2 per zakje. Grauwe erwten, bruine bonen, witte bonen en de citroenbonen, de rest van de bonen soorten ken ik allemaal wel. Maar die citroenbonen, die waren mij onbekend. Dus een zakje gekocht en aan de slag er mee dacht ik. Nou dat was zo makkelijk nog niet. Internet weer afgespeurd naar recepten, ik heb er één gevonden. Zaterdag zijn wij naar Lutjewinkel op zoek gegaan naar Smak peulvruchten. Een bedrijf waar ze peulvruchten telen en drogen. Daar heb je nog veel meer soorten gedroogde bonen. Daar heb ik gelijk gevraagd waar de citroenbonen naar smaken. En het antwoord was: het lijkt erg op witte bonen. Jammer, ik dacht wat bijzonders te hebben dat was dus niet zo. Het enige bijzondere is dat het een Noord-Hollands product is. Op Texel is ook nog een bedrijf verkoopt. Ik ben niet echt gek op witte bonen, maar deze citroenbonenschotel viel goed in de smaak. Ook bij manlief, voor hem iets te pittig omdat ik de zaadlijst in de rode peper had laten zitten en ook nog een pittig kerriesoort erbij gebruikt heb. Het volgende recept is ook met gedroogde boontjes. Dit soort is wat onbekender. Tot de volgende keer.
Citroenbonenschotel

Ingrediënten (2 personen)
200 gram gedroogde citroenbonen, gewassen en een nachtje geweekt in koud water
2 teentjes verse knoflook, fijn gehakt
1 rode peper (met zaadlijst), fijn gehakt
1 rode ui, klein gesneden
1 rode puntpaprika, klein gesneden
1 prei met groen, klein gesneden
Klein blikje tomatenpuree
Scheut olijfolie
250 gram mager rundergehakt
150 gr mager rookspek in blokjes
Kurkuma
Kerrie (pittige)
Zout (low salt) en zwarte peper uit de molen
Bereiding
De bonen een nachtje laten weken in ruim water (± 8 uur). De volgende morgen de bonen gaar koken in het weekwater (± 45 minuten tot 1 uur). Staan die alvast maar klaar voor de avond als je gaat beginnen met koken. Verhit de olie en fruit de ui, knoflook, en rode peper, samen met de kurkuma en kerrie. Doe de tomatenpuree erbij en laat dit
even meebakken. In een andere pan het gehakt rul bakken. Doe dit bij het ui mengsel. Voeg dan de in blokjes gesneden spek toe en laat even meebakken. Voeg dan de klein gesneden paprika, en prei toe. Laat dit nog even op zacht gas staan tot dat de groenten gaar zijn. Maak op smaak
met zout en peper. Giet de bonen af en schep ze door het gehakt/groente-mengsel.
Eet smakelijk.
Citroenbonenschotel
Citroenbonenschotel