Coq au vin

Haan in rode wijn, coq au vin, wat een heerlijk gerecht. Ooit één keer eerder gemaakt en toen vond ik het niet lekker. Dit recept zag ik afgelopen week op tv bij Koken met van Boven. Yvette van Boven is één van mijn favoriete kookboekschrijfsters. Ik heb haar mogen ontmoeten op het snertevent bij Boer Ted. Ik gebruik een kip i.p.v. een haan. “Tero Piet” loopt nog steeds in de tuin de boel bij elkaar te kraaien.

Ingrediënten (4 personen)

1 scharrelkip of haan, in 8 stukken gehakt
150 gr mager gerookte spekblokjes
Klontje boter
Zeezout (ik gebruik Low Salt)
Zwarte peper uit de molen
2 sjalotten, fijn gesnipperd
Eén grote winterwortel, in kleine blokjes
¼ knolselderij, in kleine blokjes
2 teentjes verse  knoflook, fijn gehakt
3 el cognac
Een fles lekker volle rode wijn, bij voorkeur uit de bourgogne
5 takjes  verse tijm
3 verse laurierbladeren
400 gram kleine champignons, schoon gemaakt
Aan de slag

Bak de blokjes spek in een klontje boter in een grote stoofpan. Schep ze af en toe om. Schep ze als ze gebakken zijn uit de pan en zet even opzij. Kruid de delen kip met zout en peper en bak ze in het spekvet indien nodig in porties mooi goudbruin. Haal ze uit de pan en bewaar ze bij de spekreepjes. Fruit nu de ui, met de blokjes wortel en knolselderij in dezelfde pan al omscheppend rondom tot de ui mooi zacht is. Voeg de knoflook aan de pan toe. Voeg de gebakken delen kip en de spekblokjes aan de pan toe, bak alles goed om zodat de hitte er goed in zit en blus de pan af met de cognac. Roer de aanbaksels los, en giet de wijn erbij. Voeg de tijm en laurier toe en breng alles aan de kook, draai dan het vuur lager en laat op een zacht vuurtje de stoof zeker 45 minuten sudderen.
Test dan de gaarheid van het vlees. Het vlees moet zacht zijn maar niet van de botten vallen. De kooktijd bedraagt waarschijnlijk alles bij elkaar een uur, afhankelijk van het type kip dat er wordt gebruikt. Verwijder de stukken kip als hij gaar is en hou het warm onder aluminiumfolie. Voeg de champignons aan de stoof toe en draai het vuur hoger om de saus te laten inkoken. Kook nog een paar minuten tot de champignons gaar zijn en de saus iets dikker. Voeg de stukken kip terug aan de pan en dien op met lekker brood erbij.

Coq au vin

En like mijn Facebookpagina 😉
Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: