Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen

Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen

Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen
Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen

Langedijkers,

Het is alweer donderdag, de dagen gaan snel voorbij. Gisteren Siem zijn verjaardag gevierd, was erg gezellig. Natuurlijk werd het laat, maar ja hoe meer zielen hoe meer vreugd hé!! En de donderdag  begon vervelend, niet voor mij maar voor één van mijn jongens. Hij staat gewoon in de keuken zijn brood  te smeren en hoppa, van het ene op het andere moment schiet het in zijn rug. Hij kon niet meer op en neer. En mijn eerste gedachte was meteen SPIT, en dat komt mij niet onbekend voor. Zelf twee keer gehad, en één keer heel erg en één keer in wat mindere mate. Dus de huisarts gebeld voor advies, en natuurlijk weet je zelf het antwoord al. Paracetamol en ibuprofen en rust natuurlijk. Maar ook blijven bewegen. Haha, nou die rust neem je vanzelf wel als je zoveel pijn hebt!!  Eindelijk alles geregeld, zoonlief geïnstalleerd op de bank en konden wij onze wekelijkse boodschappen gaan doen.

En dan komt de vraag van de dag weer, wat gaan wij eten vandaag?? Nu ben ik zelf gek op curry’s en dan niet die uit de potjes, maar het echt zelf maken. De allereerste keer dat ik het zelf maakte, trapte ik er behoorlijk in. Het recept niet goed gelezen dus. Ik ging aan de slag en dan kom je op het punt van het currymengsel. Dat moet je dan ook zelf maken. Stress in de keuken. Ik maak niet zo vaak een curry, want het is behoorlijk veel werk. Maar nu weet ik in ieder geval dat ik het recept goed moet lezen ( Dit recept is dus ook niet van mij zelf maar van Rick Stein, curry’s maken vind ik een vak apart). Het currymengsel dus als eerste maken. Dit recept valt dan wel weer mee hoor en het is erg lekker. De keuken vult zich met heerlijke geuren van de gebruikte specerijen. Meestal serveer je het met rijst, maar deze keer heb ik het dus, net als de schrijver van dit recept, met pasta geserveerd. En gelukkig vonden de heren  het ook weer erg lekker.

Ingrediënten (voor 6 personen, Indiaas)

•             2 el korianderzaad

•             1 el komijnzaad

•             2 el garam masala (toko)

•             1½ tl chilipoeder

•             2 tl kurkumapoeder (toko)

•             135 ml plantaardige olie

•             600 gr uien, gesnipperd

•             25 gr knoflook, geperst

•             700 gr rundergehakt

•             1½ el losgeklopt ei

•             8 groene kardemompeulen (toko)

•             6 kruidnagels

•             1 pijpje kaneel van 7½ cm, in stukjes gebroken

•             200 gr gehakte tomaten, vers of uit blik

•             1 el tomatenpuree

•             24 kerrieblaadjes (toko)

•             5 groene chilipepers, in de lengte opengesneden (zaadjes er uit als niet van pittig houdt)

Bereiden

Verhit een pan met dikke bodem op hoog vuur. Doe het koriander- en komijnzaad erin en schud het een paar tellen door de pan tot het wat kleurt en de aroma’s vrijkomen. Doe over in een kruidenmolen en maal tot een fijn poeder. Meng dan met de garam masala, de chilipoeder en de kurkuma. Verhit 6 eetlepels olie in een grote braadpan. Doe de ui en knoflook erin en fruit 10-12 minuten zachtjes tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de gemalen specerijen en 1 afgestreken theelepel zout toe en bak zachtjes nog eens 3-4 minuten. Schep de helft van het mengsel in een mengkom en laat afkoelen. Voeg het gehakt, het losgeklopte ei  bij het mengsel in de kom en kneed het door elkaar. Maak ongeveer 28 balletjes ter grootte van een golfbal en zet apart. Doe de groene kardemompeulen, kruidnagels en pijpkaneel bij het uienmengsel, dat nog in de pan zit. Doe er ook de tomaat, tomatenpuree, 300 ml water, de kerrieblaadjes, chilipepers in en breng zachtjes aan de kook. Breng eventueel verder op smaak met wat zout. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doe de gehaktballetjes erin, eventueel in twee porties, en bak ze 2-3 minuten. Keer ze daarbij nu en dan tot ze rondom lichtbruin zijn. Doe ze dan in de saus en dek de pan deels af. Laat, af en toe voorzichtig roerend, 20 minuten sudderen tot de gehaktballetjes stevig zijn en de saus mooi is ingedikt en serveer.

Opmerking

Dit is de Indiase versie van Italiaanse gehaktballen in tomatensaus voor bij de spaghetti. Zelf geef ik bij dit gerecht ook af en toe pasta (Rick Stein).

Vind Langedijkers op facebook leuk

Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen

Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen
Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen

Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen Curry van runderkofta van Rick Stein door Francijna van Diepen

 

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: