Daar heb ik voor het eerst Pilav gegeten

Daar heb ik voor het eerst Pilav gegeten

Daar heb ik voor het eerst Pilav gegeten
Recept van mijn broer uit 1978

 

 

Daar heb ik voor het eerst Pilav gegeten

 

Goedemorgen langedijkers,

 

Het blijft frisjes. Maar het zonnetje schijnt en eigenlijk is het gewoon prachtig weer. Ik ben net weer thuis van het sporten en heb mij weer heerlijk  2 uurtjes uitgeleefd daar. En dan nu maar weer aan een nieuw recept voor Langedijkers. Wij hebben het gisteravond gegeten en het is heerlijk. Niet moeilijk klaar te maken, eigenlijk heel gemakkelijk zelfs. Hoe kom ik aan dit recept. Voor mij is dit een herinnering aan een fietstocht van Woubrugge  naar Zaltbommel waar mijn oudste broer en zijn vriendin toen woonden. Het was een heel onverwachtse fietstocht die opkwam als poepen geloof ik. Ik denk dat ik toen zo’n jaar of 18 was. Komt mijn oudere zus op vrijdag met de vraag, heb jij zin om zin om met mij naar de Zaltbommel te fietsen. Zo zeg, Zaltbommel dacht ik, dat is niet naast de deur zo’n 90 km geloof ik. En dan op de bonnefooi. Ik weet dat ik nog vrij moest vragen van mijn werk toentertijd. Als dat lukt doe ik het, en het lukte dus. Daar vertrokken wij dus op onze sportfietsen richting Zaltbommel, haha wat een tocht was dat. En gelukkig waren mijn broer en zijn vriendin thuis. Daar heb ik voor het eerst Pilav gegeten. En meteen het recept meegenomen. Wat dus in een map verdween en jaren later hier in Langedijk pas weer te voorschijn kwam. Ondertussen is ook dit recept weer een eigen leven gaan leiden en zo af en toe komt het weer te voorschijn. Ik weet dan ook niet of het recept van mijn broer of van zijn vriendin was. Maar daar ga ik nu snel genoeg achter komen denk ik. Ik heb natuurlijk ook weer op internet rond gekeken naar recepten en waar het precies vandaan komt. En Wikipedia zegt dit dus. Pilav is een (bij)gerecht uit het Midden-Oosten, bestaande uit een graansoort, meestal rijst, die eerst wordt gefruit in olie en vervolgens onder toevoegen van bouillon gaar wordt gesmoord, afhankelijk van de landstreek met bepaalde kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. Volgens velen is het een gerecht dat uit de vroeg-Ottomaanse (Turkse) keuken stamt. Pilav is verwant aan de Italiaanse risotto. Het woord is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau. In Turkije wordt de schotel die men dagelijks nuttigt ‘sade pilav’ genoemd. Ik ben tot nu toe  nog maar één recept tegen gekomen op smulweb waar het op deze manier bereid wordt.  Ik gebruik altijd kipfilet, maar je kan natuurlijk ook varkenspoulet of hamlappen gebruiken. Wij serveren de rijst er apart bij.

 

Ingrediënten (4 personen)

5oo gr kipfilet in stukjes gesneden

1 grote ui

2 teentjes knoflook geperst

1 klein blikje tomatenpuree

200 gr champignons in plakjes gesneden

1 rode/gele paprika in blokjes gesneden

2 el sojasaus

2 tl sambal

1 tl paprikapoeder

1 liter blik perziken, sap opgevangen en perziken in stukjes gesneden.

 

Bereiding

Zout en peper de kipfilet en bak de kipfilet in een aparte koekenpan aan. Fruit de uien en de knoflook in een pan tot de uien glazig zien. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en laat het mengsel even bakken. Voeg dan de paprika, champignons en de kipfilet toe. Laat dit mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen tot dat alles gaar is. Voeg dan de sojasaus, sambal, paprikapoeder en de perziken sap toe. Laat alles nog even 10 minuten lekker zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst de stukjes perzik toe en laat alles nog even goed doorwarmen.

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Daar heb ik voor het eerst Pilav gegeten

Daar heb ik voor het eerst Pilav gegetenDaar heb ik voor het eerst Pilav gegetenDaar heb ik voor het eerst Pilav gegetenDaar heb ik voor het eerst Pilav gegeten

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: