De lekkerste en verse friet van Francijna

De lekkerste en verse friet van Francijna

Hallo Langedijkers,

Daar ben ik gelukkig weer, opgeknapt van de griep, ik weet het nog niet. In ieder geval loop ik nog steeds met een volle kop en  voel ik me nog niet top. Maar ja niet zeuren en doorgaan hé.  Gaat Opa Lekx  zich er even mee bemoeien zeg, mijn culinaire plaatsvervanger.  Nou weet ik natuurlijk uit welke tijd Opa Lekx komt en hoe er in die jaren de friet werd gebakken. Maar tegenwoordig gaat dat gelukkig wel even anders. En gelukkig weten wij hoe wij met zout om moeten gaan hé. Ik doe het niet heel vaak, ik ben dan ook niet echt een liefhebber. Maar als wij zelf friet gaan bakken volg ik onderstaand recept. En ik moet zeggen dan vind zelfs ik friet ook lekker. Het allerlekkerst is natuurlijk als je dan ook nog zelf je mayo maakt. En die mag je dan lekker zelf even opzoeken op internet of uit een kookboek. Ik stort nu weer helemaal in, het was een lange dag en ga lekker bankhangen.Eet smakelijk met de lekkerste en verse friet van Francijna

 Verse frites

Van Gogh staat al ruim 10 jaar bekend om de lekkerste friet van Amersfoort en omstreken. In mei 2012 won Van Gogh met dit recept de landelijke fritestest van het AD. Hierbij het recept.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo aardappels

Hulpmiddelen een frituurpan

Bereidingswijze

Stap 1: Kies goede aardappels. Van Gogh gebruikt de Frieslander of de Remarka. Andere goede aardappels zijn het Bintje, de Agria, Premiere, Santé of Victoria.

Stap 2: Schil ze lichtjes of maak de piepers goed schoon met een schuursponsje. Er mag van ons best een huidje aan zitten. Zet ze even onder water als je ze bewaart.

Stap 3: Verhit je frituurpan tot 160 graden.

Stap 4: Snij de aardappels tot staafjes van ongeveer 12 mm, of de maat die jij lekker vindt. Blokker verkoopt aardappelsnijders. Maar het kan ook met een goed keukenmes.

Stap 5: Doe ongeveer een half mandje rauwe frites in je frituur en bak ze tot ze “lichtblond” zijn. Haal ze uit het vet en laat ze afkoelen op een plaat zodat ze lekker de ruimte hebben. Laat ze minstens een half uur rusten. Gebruik ze wel dezelfde dag.

Stap 6: Als het vet weer op temperatuur is herhaal je dit met alle gesneden aardappels. Tot je genoeg hebt.  Reken ongeveer 2 tot 3 ons pp.

Stap 7 Afbakken op 180 graden.

Stap 8 Zout erop, en smullen maar!

Ga naar Langeijkers op Facebook

De lekkerste en verse friet van Francijna

De lekkerste en verse friet van Francijna

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: