Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo

Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo

Langedijkers,

Wij hebben een heerlijk rustig paasweekend gehad. Heel bewust thuis gebleven. Even lekker niets. Even niet wandelen of hardlopen, of op familiebezoek. Wel met manlief en de jongens van een lekkere ontspannen brunch genoten. Ondanks het uur vooruit was ik natuurlijk op tijd wakker en ben naar beneden gegaan waar ik alles lekker op mijn dooie gemakkie heb staan klaar maken. Manlief was er ook op tijd uit en zo hebben we samen de boel voorbereid, tafel gedekt en uiteindelijk de heren, die nog heerlijk lagen te slapen, naar beneden gehaald. Maandag ging eigenlijk net zo, met enige verschil dat we s ’avonds gingen gourmetten. Dus heb ik s ’middags alles voorbereid. En dat was alleen een paar sausjes zelf maken en de groenten snijden. Vlees kwam uit de vriezer en daar hoefde ik niets meer aan te doen. Dus al met al een heerlijk lang, lui weekend. Maar ja hé, dan breekt de dinsdag weer aan. En kom je weer met beide beentjes in de harde werkelijkheid terug. Nog wel even heerlijk uitgeslapen. Daarna toch maar een rondje hardlooptraining gedaan en s ‘middags weer aan het werk. En een recept verzinnen voor Langedijkers dus. Dit is er één die wij ook graag weer eten. Ik heb wel mijn receptenlijst moeten doorzoeken en kijken of ik foto’s van had. Waarom noem ik het visloze paella. Nou dat is niet zo moeilijk te raden hé. Als enige hier in huis lust ik geen vis. Een van mijn zusters noemt mij (en terecht) een vishater. En dat is ook zo. Het enige wat ik leuk vind van de zee is dat je er langs kan lopen. Heerlijke lange wandelingen over het strand, uren lang. Ik ga er niet eens in, misschien net met mijn blote voeten maar dat is dan ook alles. Paella is een gerecht uit Spanje. En elke streek heeft zijn eigen recept en traditie. En gelukkig voor mij dus ook een visloze.  Valencia is dus zo’n streek. Dit recept komt van internet en is door mij een beetje aangepast. Ik heb ook een boek over paella, waar allerlei recepten uit alle windstreken staan en heb het even nagelezen. Het leuke van dit gerecht is dat we zomers vaak buiten op de skottelbraai klaar maken.

Ingrediënten (4 personen)

 

400 gr paellarijst, vraag er naar bij de Toko (of risottorijst van Lassie)

ca. 600 gr kipfilet gesneden

250 gr chorizo, ontveld en in blokjes gesneden

3 eetlepels olijfolie

1 rode peper, fijn gehakt

6 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst

1 grote rode ui, in ½ ringen gesneden

1 rode paprika, schoon gemaakt en in blokjes gesneden

1 gele paprika, schoon gemaakt en in blokjes gesneden

125 ml droge witte wijn (die je er ook bij kan drinken)

1 liter kippenbouillon

een plukje saffraandraadjes of 1½ tl kurkuma

½ theelepel paprikapoeder

100 gr doperwten, ontdooid als ze uit de diepvries komen

6 grote tomaten, ontveld, ontdaan van zaadjes en in blokjes gesneden

een handvol bladpeterselie, alleen de blaadjes, gehakt

partjes citroen, voor erbij

 

Bereiding (± 1 uur)

Als je de paellarijst gebruikt, was dan de rijst goed, laat hem uitlekken en zet hem opzij. Snijd de kip in kleine stukjes en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan, of een paellapan, als u die heeft. Braad de stukjes kip rondom aan, schep ze op een bord en zet ze opzij. Fruit dan de ui, peper en knoflook even aan tot de ui glazig ziet. Doe de stukjes chorizo in de pan, bak ze 2 minuten en voeg de gehakte paprika toe. Bak alles nog 3 á 4 minuten onder regelmatig omscheppen tot de paprika zacht begint te worden. Doe de rijst erbij en bak die al omscheppend enkele minuten om de korrels te roosteren. Schenk de wijn erbij en laat hem tot de helft inkoken. Voeg dan de bouillon, saffraan (of kurkuma) en het paprikapoeder toe. Breng het geheel aan de kook, leg de stukjes kip weer in de pan en zet het vuur lager. Laat alles 15 minuten sudderen, onder af en toe omscheppen. Voeg de doperwten en gehakte tomaten toe en verwarm alles nog 10 minuten op laag vuur. Schep het geheel af en toe om. Haal als de rijst net gaar is, maar nog wel enige beet heeft, de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan. Strooi de peterselie over de paella, zet hem op tafel en serveer de partjes citroen erbij.

 

Eet smakelijk.

Vind Langedijkers leuk of ga naar alle recepten van Francijna van Diepen

Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo

Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo
Visloze Paella met kip en chorizo

Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo
Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

One thought on “Doe mij maar Visloze Paella met kip en chorizo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: