Ik had nog anderhalf emmertje jonge zuurkool staan en die moest nodig op. Jongens uitgenodigd en een schotel Elzasser zuurkool gemaakt. Lekker stukje vlees erbij en ik had ook nog een maaltje Opperdoezer Ronde liggen. Een perfecte mix.
Ingrediënten (6 personen)
1½ kilo zuurkool

1½ kilo Opperdoezer Ronde, gekookt in schil
2 grote uien, in halve ringen
2 tenen verse knoflook, fijn gehakt
3 eetlepels ganzenvet
1 tl karwijzaad, gekneusd
1 tl komijnzaad, gekneusd
1 tl korianderzaad, gekneusd
Klein handje zwarte peperkorrels, gekneusd
3 laurierblaadjes
6 kleine takjes verse tijm
± 6 jeneverbessen, gekneusd
½ liter droge witte wijn
Zuurkool
Smoor de uien in een pan in gesmolten ganzenvet heel zachtjes tot de uien glazig ziet. Voeg de kruiden en specerijen toe en bak ze een paar minuten mee. Blus het geheel af met de wijn. Leg de zuurkool op het uien-kruiden-mengsel in de pan. Laat de zuurkool vijfenveertig minuten stoven, roer dan alles om en laat hem vervolgens nog eens vijfenveertig minuten stoven. Let op: de zuurkool hoort vers te zijn; gebruik dus die uit het vat of jonge zuurkool uit een emmertje van Kramer Zuurkool. Giet de zuurkool af (goed uit laten lekken). Leg de zuurkool, samen met het vlees en de gekookte aardappelen op een ingevette ovenschaal en laat nog twintig minuten afgedekt met aluminiumfolie doorwarmen in de oven (180 °C).
Vlees
Beenhammetje,
Ingesmeerd met een mengsel van 2 el Franse mosterd, 2 el grove mosterd, 2 el Dijon mosterd, 2 el honing, 2 teentjes verse fijn gehakte knoflook, blaadjes van een paar takjes verse tijm en zwarte peper uit de molen naar smaak.
Buikspek,
Stukje buikspek van ± 500 gr ingesmeerd met een droge rub Piggimix, van Jord Althuizen.
Beenham en buikspek ± 80 minuten in voorverwarmde oven op 140°C gezet.
Rookworst,
Om en om gebakken in wat vloeibare croma.