Erwtensoep met een Spaans tintje

Op zaterdag 27 januari 2018 heb ik met m’n maatje meegedaan aan het snert event bij Boer Ted en Nicoline Vaalburg in de Zuidschermer. Erwtensoep met een Spaans tintjeEr werden veertien verschillende recepten van erwtensoep gekookt door de deelnemers in een grote landbouwschuur.  Wij kookten erwtensoep met een Spaans tintje. Het snertevent was een onderdeel  van een streekmarkt met allerlei streekprodukten waarbij nadrukkelijk de knolselderij werd gepromoot. De diverse groenten voor de erwtensoep kregen we van boer Ted en het vlees in onze soep werd gesponsord door Keurslager Laus Klaver. De erwtensoep werd zeer gewaardeerd door de bezoekers want we konden met moeite genoeg soep overhouden voor de jury.

Ingrediënten voor een grote pan soep (~6 liter)

6  liter water
4 groentebouillonblokjes, van Zonnatura
1 kilo spliterwten (Die je niet een nacht hoeft te weken)
4 laurierblaadjes
Handje zwarte peperkorrels, gekneusd
1 kilo schouderkarbonade
1 pond krabbetjes
1 kilo mager gerookt spek, in kleine blokjes
1 grote knolselderij, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 preien, goed gewassen, in de lengte doormidden en dan in halve ringetjes (snij zoveel mogelijk groen mee)
2 grote winterwortels, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 stengels  bleekselderij, schoongemaakt, draden eruit getrokken en in dunne plakjes gesneden
3 uien, geschild en fijn gesnipperd
4 aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 theelepels gerookte paprikapoeder mild, of naar smaak
1 theelepel gerookte paprikapoeder hot, of naar smaak
1 bosje verse bladselderij, fijn gehakt
250 gram chorizo, in hele kleine blokjes, uitgebakken
Komijnzaad, geroosterd

Bereidingswijze
Erwtensoep met een Spaans tintjeErwtensoep met een Spaans tintje
Maak zes liter bouillon van zes liter water en vier  bouillonblokjes. Doe spliterwten in een grote soeppan en doe er vijf liter bouillon, de laurierblaadjes en peperkorrels bij. Breng de bouillon met de spliterwten aan de kook. Doe er dan het vlees bij, behalve de chorizo en laat een uur zachtjes koken. Schep zo nodig het schuim van de bouillon. Voeg de knolselderij, prei, wortel, bleekselderij, uien, aardappel en bladselderij toe. Laat dit een paar uurtjes trekken. Als de soep te dik wordt schenk je er meer bouillon bij. Breng op smaak met de paprikapoeder en  als je dat nodig vindt voeg je zout toe. Blijf regelmatig roeren zodat de soep niet aanbrandt. Rooster de komijnzaad in een droge koekenpan en bak de chorizo. Laat de chorizoblokjes uitlekken op een vel keukenpapier.
Serveer de erwtensoep in een soepkom
Bestrooi de soep met geroosterd komijnzaad en de uitgebakken blokjes chorizo.

Lekker met een soepstengel, omwikkelt met een plakje Seranoham

Erwtensoep met een Spaans tintje

En like mijn Facebookpagina 😉
Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: