Langedijkers,
Geplukte kip van de BBQ en tabouleh. We hebben weer heerlijk gegeten. Een niet al te moeilijke en lichte maaltijd voor een lekkere warme dag. En nee, het zijn niet de Dames de Zwart die geplukt zijn, zij lopen nog lekker in onze tuin rond. Maar ik moest weer wat verzinnen voor Langedijkers, dat wordt steeds moeilijker. Ben nu eenmaal geen kok. En omdat ik laatst Pulled Pork had gemaakt, dacht ik, dat moet toch ook met kip kunnen. Dus zo gezegd, zo gedaan. En omdat wij met zijn vieren zouden eten (dacht ik) heb ik maar 2 kippen gedaan. Altijd leuk als er één niet op komt dagen, heb je dus een kip te veel. Maar ja dat is dan weer makkelijk voor de volgende dag. Dan moet er natuurlijk nog wat bij de kip. Ik heb dus voor tabouleh gekozen. Tabouleh is een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten. Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met kaneel. Ik heb lekker weer mijn ding gedaan, of je het dan nog tabouleh kan noemen weet ik niet. Maar het was ook erg lekker. En zo hadden wij weer een lekkere lichte en gezonde maaltijd.
Geplukte kip van de BBQ
Zet de kippen met hun kont op een standaard (kan ook een bierblikje zijn) in een schaal. In de schaal een laagje water, wat uien, rozemarijn, citroenpartjes en laurierblaadjes. De verhitte houtskool aan beide zijden van de BBQ. Plaats twee stenen op het houtskoolrooster, zodat de schaal boven de houtkool uitsteekt en de kippen net niet de deksel van de BBQ raken. Ik heb wat verse tijm, oregano, salie en laurierblad uit de tuin geplukt en onder de schaal gelegd voor de heerlijke geur. De deksel er op en de temperatuur gematigd houden op 160 tot 170 °C. Na twee uur heb ik nog wat verse rozemarijn en rookhout op de houtkool gelegd voor een rooksmaak.
Ingrediënten (6 personen)
2 grote vrije uitloop kippen (1,4 kg per stuk)
3 el gerookte pikante paprikapoeder
3 el gedroogde tijm
3 el gedroogde oregano
3 el komijnpoeder
3 el mosterdpoeder
2 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
3 el gemberpoeder
3 el bruine basterdsuiker
Zeezout naar smaak
Zwarte peper uit de molen
Bereiding
Alle specerijen goed met elkaar mengen. Dan krijg je een droge rub. De kippen flink met de rub insmeren. Zorg dat je ook tussen de poten komt. Strooi ook wat van de rub in de buikholte. De rub is ruim voldoende voor twee kippen. De rest kan je in een afgesloten pot bewaren voor de volgende keer. Ik heb de kippen de avond van te voren ingesmeerd met de rub. Hoeft niet, een paar uur marineren is ook genoeg. De BBQ aansteken, op temperatuur laten komen, kippen op een houder zetten en in een vuurvaste bak plaatsen. Zet de bak in de BBQ, deksel er op en laten garen (± 160 °C, minimaal 2½ uur). De temperatuur van de BBQ niet te hoog op laten lopen anders verbrandt de bovenkant van de kip. Laat de kip afkoelen en pluk het vlees van de boten.
Lekker vers gesneden brood en cola/ketchup-saus.
Tabouleh
Ingrediënten
100 gr fijne bulgur
300 gr verse tuinboontjes (of uit de vriezer), gedopt en gekookt
1 rode peper, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 flinke bosjes bladpeterselie, grof gehakt
Klein bosje munt alleen de blaadjes, grof gehakt
Bosje verse koriander, grof gehakt
Bosje rucola
4 bosuitjes in ringetjes gesneden
3 el olijfolie extra vierge
sap van 1 citroen en rasp v/d schil van dezelfde citroen
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder pikant
Zwarte peper uit de molen
Zeezout
Bereidingswijze
Bereid de bulgur volgens de aanwijzing of gebruik het ongekookt, en maak het gerecht als volgt. Meng de bulgur met de olijfolie en citroensap. Als je verse tuinbonen hebt eerst even koken. Meng dan alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en de komijnpoeder. Serveer in een mooie schaal op spinazieblaadjes met wat citroenschijfjes.
Smakelijk!!