Ik kreeg voor mijn verjaardag een leuk kookboekje van de schrijfster Lotta Külhorn, met makkelijke recepten over groenten die je op de markt koopt of die je in de tuin hebt staan. Daar kwam ik het recept van de geroosterde spitskool uit de oven tegen. Daar heb ik mijn eigen draai weer aan gegeven. Dat viel gelukkig goed uit. Lekker gecombineerd met geroosterde aardappeltjes en een haaskarbonaadje.
Ingrediënten (2 personen)
1 kleine spitskool, buitenste bladeren verwijderd en in vieren gesneden
1 rode ui, schoongemaakt en in ringen gesneden
Zout (low salt)
Zwarte peper uit de molen
Nickerie kerrie of ander kerrie soort
Bereiden
Verwarm e oven voor op 250°C. Smeer een ovenschaal in met wat olie en leg daarin de koolparten. Smeer de parten in met olijfolie zodat ze goed bedekt zijn. Bestrooi ze met wat zout, zwarte peper en de kerrie. Zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Leg de laatste 10 minuten de uienringen er bij en laat roosteren tot de groenten een mooie kleur hebben. Serveer met gebakken Opperdoezer Ronde uit de oven en een lekkere haaskarbonade.
Opperdoezer Ronde uit de oven
Ingrediënten (voor 2 personen)
± 350 gr kleine Opperdoezer Ronde, goed gewassen en in vieren gesneden en gekookt
Zout (low salt)
Zwarte peper uit de molen
Klein bosje verse bieslook, klein gesneden
Bereiding
Verwarm de oven voor op 250°C. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat olie. Doe de gekookte aardappeltjes in de ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper naar smaak. Zet de schaal ± 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze mooi bruin roosteren. Bestrooi de gebakken aardappeltjes met wat fijn gehakte bieslook.
Haaskarbonade
Ingrediënten (2 personen)
2 haaskarbonaden
4 el mosterd naar smaak
1 flinke teen verse knoflook, geperst
Zwarte peper uit de molen
Klontje boter en een scheutje koolzaadolie om in te bakken
Bereiden
Meng de mosterd met de knoflook en peper. Smeer de karbonades aan beide kanten lekker dik in met het mosterdmengsel. Laat een halfuurtje zo staan. Verhit wat boter en olie in een grillpan. Grill de haaskarbonades ± 10 à 15 minuten om en om mooi bruin en gaar.