Gewokte wittekool

Langedijkers,
Gewokte wittekool schotel, weer eens wat anders. Een paar weken geleden hebben we drie witte kolen gekocht bij een kweker langs de weg.  Joekels zijn het voor 50 cent per kool. Met de bedoeling om er weer zuurkool van te gaan maken. Maar ja druk, druk, druk. Manlief, die nog steeds onze oudste aan het helpen is met verhuizen, heeft ook al weinig tijd. Dan maar eens wat anders verzinnen, een wokschotel leek mij wel wat. Is al weer een tijd geleden dat ik gewokt heb. Eerst dacht ik een soort van curry te maken van de wittekool maar uiteindelijk toch maar weer niet. Maar ik heb mij wel laten inspireren door de specerijen die in curry ’s worden gebruikt. En wat moet je er dan bij eten?? Nou dat was ook snel opgelost. Rijst natuurlijk.  Gekookt in een pan met ruim water en drie tl kurkuma toegevoegd. Daarna even bakken in een koekenpan verhit met 1½ el kokosolie. En op smaak gemaakt met verse bladpeterselie en koriander. Doe voorzichtig met de koriander, als je teveel gebruikt smaakt het naar zeep. De wittekool heb ik deze keer met de keukenmachine fijn gesneden. En natuurlijk was ik even bij de wijnwinkel van De Burg in Noord Scharwoude geweest om een lekker wijntje te kopen.  Maar ik was even vergeten dat ik s’avonds werken moest. Dus die wijn staat nog te wachten op een volgend recept waar het bij past.
Eet smakelijk.

Ingrediënten
±500 gr wittekool in dunne reepjes gesneden
500 gr kipfilet in reepjes
1 rode ui in ringen
2 teentjes knoflook fijn gehakt
Stukje verse gember ± 3 cm fijn gehakt
1 rode peper fijn gehakt
1 rode paprika in dunne reepjes gesneden
2 preien klein gesneden
1 winterpeen in blokjes gesneden
1½ el kokosolie
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl kurkuma
½ tl chilipoeder (hoeft niet)
Verse koriander
Verse bladpeterselie

 

 

Bereiding
Zet de wok op een wokbrander, als je die hebt. Verhit de kokosolie  op hoog vuur en voeg de knoflook, peper, gember en ui met de specerijen toe en laat alles lekker fruiten. Het gaat heerlijk ruiken in je keuken als de geuren van de specerijen los komen. De kipfilet toevoegen en ±5 minuten mee laten wokken. Dan de prei en paprika toevoegen en even mee laten wokken. En vlak daarna de wittekool en de winterwortel toevoegen en lekker mee laten wokken tot dat alle groenten beetgaar zijn. Op smaak maken met de verse koriander en/of de verse peterselie. Ik heb de wittekool wok schotel geserveerd met rijst gekookt in ruim water met 3 tl kurkuma en daarna even gebakken in kokosolie en nog wat verse peterselie en koriander naar smaak toegevoegd!!
Gewokte wittekool_1410 Gewokte wittekool_1415 Gewokte wittekool_1417Gewokte wittekool_1419

Gewokte wittekool

Eet smakelijk.
Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: