Goedemorgen Langedijkers,
Zo weer een beetje bijgekomen van de barre wandeltocht van zondag. Siem en ik hebben meegelopen met de 21 km van Egmond. Was niet de eerste keer voor ons, 8e of 9e keer, dat weet ik niet precies meer. Maar we hebben nog nooit zulk slecht weer gehad. Acht kilometer over het strand met windkracht zes en regen tegen. Door de duinen en het bos over bevroren paadjes vol met water wat niet weg kon lopen. We hebben aardig wat mensen onderuit zien gaan. Gelukkig zijn wij, op wat stijve spieren na, heelhuids uit de strijd gekomen en het viel echt niet mee. Een warme douche en een uurtje slapen doen wonderen. En dan wordt je weer wakker en is het bijna windstil, droog en de zon schijnt, niet te geloven toch. Maar ja, dan moet er weer gegeten worden. Ik had niets in huis gehaald. Ik brouw wel wat van wat er wel is, dacht ik. We hadden zin in een lekker glas Glühwein. Gelukkig nog een fles van in huis, zo niet had ik het van een andere wijn gemaakt. En er vooral niet te veel van drinken na zo’n dag, want je gaat zo onder tafel. Wat lekkere kaas, worst en stokbroodje gesneden. Heerlijk rustig aan gedaan. Er moest niemand weg, geen gehaast dus. En dan ondertussen een over simpel heerlijk uiensoepje gemaakt. Ik heb het nu ook echt volgens het recept gedaan. Ik had de puf niet om te bedenken wat ik er meer in kon doen of anders zou doen. Ik had geen gruyère (Zwitserse kaas) in huis, ik heb daarvoor Pecorino (Italiaanse schapenkaas) gebruikt.
Aan de glühwein heb ik wel het één en ander veranderd. Ik maak dat zelf altijd zo uit de losse hand. En geef daar mijn eigen draai aan, want je moet toevallig maar net alles in huis hebben. En ik geloof best dat niet iedereen dat altijd wel heeft. Laten we maar eens aan de slag gaan. Ik hoor graag als iemand iets van mijn recepten gemaakt heeft, reacties, commentaar, maakt niet uit. Ook ik leer nog steeds met koken.
Glühwein
Ingrediënten
1 fles glühwein of rode wijn
250 gram rietsuiker
1 rijpe, sappige sinaasappel, in vieren gedeeld in de schil
1 citroen, doormidden in de schil
1 grapefruit, in vieren verdeeld in de schil
6 hele kruidnagels
1 eetlepel pimentpoeder
1 theelepel korianderpoeder
2 kaneelstokjes, in tweeën gebroken
2 theelepels versgemalen nootmuskaat
5 cm verse gemberwortel, geschild en in plakjes gesneden
Bereiden
Was het fruit goed af onder de kraan voordat je het in vieren of doormidden snijdt. Steek de kruidnagels in de citroen. Doe alle ingrediënten in een grote pan, roer tot de suiker is opgelost en breng tegen de kook aan. Laat het mengsel trekken met een deksel op de pan, en laat dit ongeveer 45 minuten staan. Zorg dat het niet gaat koken. Dit is dus zoals ik het gisteren heb gemaakt, maar je kan natuurlijk ook ingrediënten weglaten of toevoegen. Of vers of uit een potje gebruiken, gewoon lekker je eigen ding doen.
Klassieke Franse uiensoep
Een klassieke Franse uiensoep met stokbrood en Gruyère kaas, gebakken in de oven.
Ingrediënten (voor 6 personen)
750 gr uien, in dunne ringen gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 liter runder- of groentebouillon
100 gr Gruyère, geraspt
250 ml witte wijn
12 sneetjes stokbrood
45 gr bloem
50 gr boter
1 laurierblad
2 takjes tijm
Zout en peper
Bereiding
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren 25 minuten, of totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren. Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is. Verwarm de grill voor. Rooster de sneetjes stokbrood, verdeel ze over de 6 soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met geraspte Gruyère kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer het gelijk uit de oven.
Glühwein en klassieke Franse uiensoep
I.p.v vind ik lekker vind ik leuk