Groene koolrolletjes

Savooiekool kan ook Tomatensaus voor de koolrolletjesLangedijkers,
Groene koolrolletjes met gehakt en tomatensaus uit de oven. Lang geleden dat ik dat gegeten heb. Ik kwam dit recept de laatste tijd weer een paar keer tegen. Dat wilde ik natuurlijk proberen. Toevallig had ik al een tomatensaus staan. Ik moest de tomaten op de schaal nodig verwerken anders kon ik ze weggooien en dat is natuurlijk zonde. Van die tomaten had ik dus al een saus gemaakt. later heb ik de venkel, korianderzaad en balsamico azijn toegevoegd, zoals in het recept beschreven staat. Helemaal goed was ik niet bezig die maandagmiddag. In plaats van het gehakt rauw te mengen met de ingrediënten, ging ik het rul bakken en ik kwam daar een beetje te laat achter. Dus dat heb ik maar zo gelaten. Ik was bijna klaar met de ovenschotel toen één van mijn collega’s belde van mijn werk. Of ik niet wat vergeten was?? Ik moest dus om kwart over drie al op mijn werk zijn in plaats van zeven uur. Dus manlief verder aan het werk gezet. En ik als een gek mij verkleden en op naar mijn werk. En het ergste van alles is dat ik een broodje kroket heb gegeten op mijn werk en de rest van mijn gezin lekker heeft genoten van de groene koolrolletjes. Dus heb ik het nog maar eens overnieuw gemaakt en nu zoals het hoort. Het recept beschrijft dat je tomaten uit blik mag gebruiken, ik heb gewoon weer verse tomatensaus gemaakt.

Groene koolrolletjes (met gehakt en tomatensaus) uit de oven

Tomatensaus

Ingrediënten (4 personen)
1 kilo tomaten in parten gesneden of 2 blikjes tomaten op sap á 400 gram
1 solo knoflook in vieren
2 rode pepers ontpit en grof gesneden
2 grote uien grof gesneden
2 el venkelzaad gekneusd
1 el korianderzaad gekneusd
4 el tomaten puree
4 el balsamico azijn
Olijfolie
Zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding
Verhit olijfolie in een pan en voeg de ui, peper, knoflook, venkel en komijnzaad toe. laat dit een minuut of twee lekker fruiten en voeg dan de tomatenpuree toe. Laat dit nog een paar minuten mee bakken en voeg dan de tomatenpartjes of de tomaten uit blik toe en laat het mengsel nog een uurtje op zacht vuur pruttelen. Pureer het mengsel dan met de staafmixer of in de keukenmachine. Doe het terug in de pan en laat het op laag vuur nog een tijdje inkoken. Maak op smaak met de balsamico azijn, peper en zout.

Groene koolrolletjes

Zelf geteelde sjalotten uit de tuin

Ingrediënten (4 personen)
1 groene/savooie kool,
500 gr half om half gehakt
3 sjalotten fijn gesneden
2 tenen knoflook fijn gehakt
Verse tijm naar smaak van de takjes geritst
1 ei
2 beschuitjes verkruimeld
Zout en zwarte peper uit de molen
Geraspte kaas
Bereiding

Koolbladeren Groene koolrolletjes In de ovenschaal Groene koolrolletjesVoorverwarm de oven op 200°C. Zet een pan met water op het gas en breng dit aan de kook. Haal de lelijke buitenste bladeren van de kool. Snij dan voorzichtig 8 bladeren aan de onderkant van de kool los. Verwijder de harde nerf een stukje. Blancheer de bladeren één voor één een minuut of twee in het kokende water. Laat ze uitlekken in een vergiet. Maak ondertussen het gehakt aan met de sjalotten, knoflook, tijm, ei, beschuitkruim, zout en zwarte peper. Vul een koolblad met een bolletje gehakt en rol het op. Leg de koolrolletjes in een ingevette ovenschaal en verdeel de tomatensaus er over. Als je het lekker vindt kan je er ook nog geraspte kaas over heen . Zet de ovenschotel ± 45 minuten tot een uur in de voorverwarmde oven.
Serveer met röstirondjes (het liefst zelf gemaakt), aardappelpuree of rijst.

Groene koolrolletjes (met gehakt en tomatensaus) uit de oven

Heeft u Facebook?, ga dan naar de facebook pagina van Langedijkers en vind ons leuk! 

 
Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: