Groentepaella, een heerlijk Spaans recept. Caloriearm, met verse ingrediënten. Bij uitstek een recept voor een warme zomerse dag. Een recept uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi.
Ingrediënten (4 personen)
3 el olijfolie
1 pittige ui, fijngesneden
1 rode paprika, in repen
1 gele paprika, in repen
1 venkel, in lucifers
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
¼ tl gerookt paprikapoeder
½ tl kurkuma
¼ tl cayennepeper
150 gr rijst paellarijst
1 dl sherry medium dry
1 tl saffraandraadjes
4½ dl groentebouillon
200 gr tuinboontjes, vers of uit de vriezer
12 mini-pomidori , gehalveerd
12 kalamata olijven, ontpit en gehalveerd
2 el bladpeterselie, fijngehakt
4 parten citroen
Bereiding
Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui aan. Doe er de paprika’s en venkel erbij en bak ze op halfhoog vuur eventjes mee. Bak de knoflook 1 minuut mee. Voeg de laurier, paprikapoeder, kurkuma en cayennepeper toe . Voeg de rijst toe en roer 2 minuten voor u de sherry, de bouillon en ¾ tl zout toevoegt. Laat de vloeistof 1 minuut inkoken. Voeg de saffraan erbij en roer er dan de groentebouillon er door. Draai het vuur laag en laat nu alles zachtjes 20 minuutjes zachtjes pruttelen. Zonder de deksel op de pan en roer niet meer door roeren. Giet intussen ruim kokend water over de tuinboontjes en laat 1 minuutje staan. Giet ze af en laat afkoelen. Druk de zachte groene boontjes uit de vliezen en gooi die weg. Neem de pan van het vuur. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe, maar roer niet te veel. Strooi de tomaatjes, artisjokken en tuinboontjes over de rijst en dek de pan goed af met aluminiumfolie. Laat 10 minuten staan. Haal de folie van de pan. Bestrooi de paella met olijven en peterselie. Dien het op met de schijfjes citroen.