Hangop met rabarber, citroen en steranijs

 

Langedijkers,
Zelf hangop met rabarber, citroen en steranijs maken. Zoals ik bij het vorige recept al vertelde de rabarber groeit goed in ons tuintje en wij genieten er volop van. En ik was weer op zoek naar iets nieuws. In de supermarkt zag ik het blad Noorderland liggen met op het voorblad drie rabarber recepten. Mooi dacht ik, even doorbladeren en als het iets nieuws is neem ik het mee. En ja hoor hangop met rabarber, heerlijk. Dit is ook weer geen zoet gerecht, wel heel apart door de steranijs. Als je aan de lijn doet is het misschien niet zo’n goeie keus met de poedersuiker en de slagroom erdoor. Maar ik heb een recept met hangop van yoghurt met slagroom en poedersuiker wat nog veel erger is. De mannen vinden dat heerlijk, ik ook hoor. Maar ik denk dan toch wel even aan al die calorieën die er in zitten. Dus of ik neem een heel klein beetje of ik eet het gewoon maar helemaal niet. Ik zal ook dat recept eens plaatsen. Het is ernstig lekker. Het zal jullie wel opvallen dat ik op dit moment nog maar 1 maal per week een recept plaats. Dat komt omdat het een paar rare weken zijn voor ons. Vorige week de wandelvierdaagse van Langedijk gelopen en deze week komt de vierdaagse van Alkmaar eraan, dan gaan we 20 km per dag lopen. Ik heb vorige week de hele week brood gegeten. Maandag onverwachts door werken. Dinsdag en woensdag de vierdaagse lopen zo van uit mijn werk door naar de sporthal en dan al wandelend een broodje eten. Donderdag een lekker vers soepje dat dan wel weer en vrijdag een broodje shoarma van  Laus Klaver. Pas zaterdag heb ik een normale warme maaltijd gegeten. Deze week beginnen we s ’morgens om 8.20 uur dan zijn we rond 13.30 klaar en kunnen we daarna de boodschappen doen en s ‘avonds lekker warm eten. Ik heb er weer zin in, maar zie wel een beetje tegen het weer op. Warm, regen, onweersbuien. Nou ja we wachten het maar af. En voor de 1e keer vier dagen 20 km lopen. Dit toetje maken is niet zo moeilijk. Denk er alleen wel om dat je met de hangop de avond van te voren begint. Gebruik een grote zeef.  Als de karnemelk de volgende dag goed uitgelekt is heb je niet zoveel meer over. Ik geloof dat er dan één liter vocht in de schaal zit. Wij hebben er van genoten en het is voor herhaling vatbaar. Eén van mijn jongens dacht dat ik het nu weer ging maken, maar helaas ik heb nog net even tijd om dit recept over te nemen en het verhaaltje erbij te schrijven. Nu is het tijd om naar mijn werk te gaan. Heel veel succes met het maken van dit overheerlijke nagerecht en eet smakelijk.

Hangop
Hangop met rabarber, citroen en steranijs
Ingrediënten (Onderdeel v/h nagerecht voor 4 personen)
1½ liter karnemelk
30 gr poedersuiker
150 ml slagroom
Benodigdheden
Theedoek
Zeef
Schaal

Bereiding
Hangop met rabarber, citroen en steranijs
Hangop met rabarber, citroen en steranijsHangop met rabarber, citroen en steranijsGebruik een schone theedoek en spoel deze af met heet water. Wring de doek uit en leg deze in de zeef. Zet de zeef op de schaal om hierin het lek vocht op te vangen. Zorg dat de uiteinden van de doek binnen de schaal vallen. Giet de karnemelk op de doek en laat het 12 tot 24 uur afgedekt in de koelkast of op een koele plek staan. Schep de uitgelekte karnemelk, nu dus hangop, uit de doek in een schone schaal en roer het even goed door. Klop in een kom de slagroom met de poedersuiker licht op en spatel dit door de hangop. Gebruik je de hangop voor een ander gerecht of bij het ontbijt dan kan je er naar smaak, eventueel extra poedersuiker toevoegen.

Hangop met rabarber, citroen en steranijs
Hangop met rabarber, citroen en steranijs
Ingrediënten (Nagerecht 4 personen)
Licht gezoete hangop (zie recept hier boven)
350 gr rabarber schoon gemaakt en in stukjes gesneden
1 vanillestokje, merg en peul
75 gr suiker
2 el honing
1 citroen, sap
½ citroen geraspt
2 steranijs
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Voeg de rabarber, suiker, honing, vanillestokje, en steranijs samen in een ovenschaal. Meng alles goed door Hangop met rabarber, citroen en steranijselkaar en zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie, gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het sap eventueel nog 5 minuten indikken tot siroop. Schep de hangop in 4 hoge glazen  en verdeel er de rabarber en siroop naar smaak over heen.

Dit recept komt uit het blad www.noorderland.nl

Hangop met rabarber, citroen en steranijs

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: