
Langedijkers,
Hangop met rabarbercompote. Het is rabarbertijd, het schiet weer de grond uit. Daar moet wat mee gebeuren. Ik heb al heel wat gerechten met rabarber gemaakt, heerlijk. Ook de hangop heb ik met wat soorten yoghurt uitgeprobeerd. Turkse, biologische en de gewone volle yoghurt. De laatste vinden wij het lekkerst omdat deze wat zuurder blijft. De Turkse en de biologische Yoghurt vinden wij te dik/zwaar worden. Je kan als je wilt de yoghurt mengen met slagroom en suiker om het wat zoeter te maken. Maar wij houden wel van zuur, en heb ik alleen de merg uit vanillestokjes gebruikt. En dan een lekkere rabarbercompote maken. Zo gedaan denk je. Echt niet. Het is te zuur of dan weer te zoet, wat voor specerijen vinden wij er lekker in. En dan, doen wij er wel of geen verse aardbeien in. Heel graag zelfs, maar dan wel uit eigen tuin. Maar die zijn nog niet goed. Dus duik ik de kast maar weer in op zoek naar een geschikte jam. Gelukkig staan er nog een paar potten aardbeien/aalbessenjam die ik vorige zomer gemaakt heb, dat combineerde ook heel goed.
Al met al is het een heerlijk toetje geworden.
Niet geschikt voor zoetekauwen
Hangop met rabarbercompote


Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de yoghurt
1 liter volle yoghurt,
Merg uit 2 vanillestokjes,
Voor de rabarbercompote
500 gr rabarber,
½ potje eigengemaakte aardbeien/aalbessenjam
of 250 gr aardbeien
1 kaneelstokje,
1 stuks steranijs
Klein stukje verse gember geraspt
Sap van ½ citroen,
150 gr rietsuiker
Bereiding


Laat de yoghurt zeker 3 á 4 uur uitlekken op een schone theedoek in een zeef met kom, zodat het vocht eruit loopt in de kom en de dikke yoghurt overblijft in de theedoek. Snijdt de rabarber in stukjes. Breng de rabarber met het kaneelstokje, steranijs, geraspte gember, citroensap, jam (aardbeien) en suiker aan de kook. Laat het mengsel op zacht vuur garen. Laat de rabarbercompote afkoelen. Meng de uitgelekte yoghurt apart met het merg uit de vanille stokjes.
Maak het toetje op in een hoog glas, laagje yoghurt, laagje rabarbercompote, om en om.