
We blijven nog even bij de asperges. Vandaag een hartig taartje met gegrilde groene asperges. De groene asperges heb ik gekocht bij Bakkums Boetje. Ze worden steeds goedkoper nu. Dus wij eten ze wekelijks wel een keer zolang het seizoen duurt. Deze keer maakte ik er een hartig taartje van. In de vriezer lag nog een bolletje vers gemaakt pizzadeeg. Dat gebruikte ik als bodem. Maar je kan ook lekker makkelijk een rol bladerdeeg kopen.
Ingrediënten voor het deeg
300 gr Bio+ tarwe bloem (Vomar of Deen)
16 gr droge gist
50 ml lauwe melk
40 ml olijfolie
1 ei
1 el fijne tafelsuiker
Bereiden van de bodem
Verwarm de oven voor op 220 °C. Strooi de bloem in een bergje op uw werkvlak en maak een kuiltje. Los de gist op in de lauwwarme melk. Doe de opgeloste gist en alle andere ingrediënten voor het deeg met 50 ml water en 1 tl zout in het kuiltje. Meng met uw handen steeds in het midden van het kuiltje wat vocht door de bloem totdat alle vocht is opgenomen en u een gladde bal deeg heeft. Kneed het deeg kort en bedek het met een vochtige theedoek. Laat een uurtje rijzen op een warme plek. Rol het pizzadeeg uit op een met bloem bestrooit aanrecht tot een ronde of vierkante lap.
Ingrediënten voor het Hartig taartje met gegrilde groene asperges (4 personen)
1 rol bladerdeeg van tante fanny of 6 plakjes roomboterbladerdeeg
2 flinke el rucolapesto
1 ganzenei, of 3 kippeneieren losgeklopt
3 teentjes verse knoflook, fijn gehakt
100 gr pancetta
Blaadjes van een bosje verse tijm
2 el vers geraspte Pecorino
Zout, (Lo Salt)naar smaak
Zwarte peper uit de molen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Wrijf de asperges met wat olijfolie, zout en peper in. Grill de asperges ± 5 minuten om en om tot ze beetgaar zijn en er een mooi bruin streepje op staat van het grillen. Leg bakpapier over de bodem van het bakblik Smeer de randen van het bakblik in met wat olie. Bekleed het bakblik dan met het pizzadeeg. Smeer de bodem in met een paar el rucolapesto. Rasp er dan wat pecorino over. Verdeel de plakjes pancetta over de bodem. Leg de asperges één aan één en met de kopjes om en om naast elkaar. Maak een mengsel van de eieren, de kookroom, tijm, knoflook, zout en peper. Meng goed en giet dit over de asperges. Rasp er pecorino over en zet het bakblik ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Je kan de taart warm eten, maar afgekoeld is het ook erg lekker.
Serveer met nog wat geraspte Pecorino.