Heerlijke gazpacho tijdens ons weekendje Schoorl

Langedijkers,
Afgelopen weekend een heerlijke gazpacho gegeten in restaurant de Herberg. Waarom zaten we ineens in Schoorl? Manlief is in het najaar van 2012 op zoek gegaan naar een nieuwe ziektekostenverzekeraar, en belandde daarbij op de site van Menzis. Hij heeft daar alleen even gekeken naar de kosten en is daarna verder gaan vergelijken. Menzis is het niet geworden maar het bezoek aan de site leverde een prijs op. Een weekendje naar het Jan van Scorel hotel. En daar zijn we dus afgelopen weekend geweest. Vrijdagmiddag vertrokken wij op de fiets richting Schoorl, het was heerlijk weer, het waaide alleen nogal stevig. Uiteraard tegenwind. Eenmaal aangekomen in Schoorl, zijn we het dorp ingelopen. Eens kijken wat er allemaal te beleven viel. Uit eindelijk zijn we beland op het terras van de Zilte Zoen onder aan het klimduin en hebben onder het genot van een heerlijk koud biertje en een rosétje in het zonnetje gezeten. Onderweg naar het klimduin dachten we een bekend gezicht te zien van TV. De volgende dag een heerlijke wandeling van Schoorl door de duinen naar Bergen aan Zee gemaakt en langs het strand weer terug. Dat bekende gezicht van de avond tevoren intrigeerde ons, dus wij op zoek. We belandden bij restaurant “de Herberg” in Schoorl"De Herberg"oh, spiegelbeeldIk raakte met Lonneke in gesprek omdat ik haar herkende van het RTL4-programma Herrie XXL, waar zij in 2011 aan heeft meegedaan. Zij is daar als 3e geëindigd, maar zij was wel bij mij blijven hangen omdat ze in mijn ogen een heel goeie kok is en kookt op de manier waar ik van hou. Gewoon zelf verzinnen, uit de losse hand dus. Wij hebben er heerlijk gegeten. Een Sfeervol klein restaurant Met heerlijke gazpachoAANRADER dus voor als je heerlijk ontspannen en lekker uit eten wil. Tot onze verrassing kan je ook nog blijven slapen (zie de site). Uiteindelijk kwam ik op het idee om een stukje over “De Herberg” te schrijven en dat vond Lonneke een leuk idee. Dus de volgende morgen terug naar Lonneke, foto’s gemaakt en met een recept van Lonneke weer terug naar huis. Dit recept, de gazpacho, een Spaanse koude soep gemaakt van rauwe ingrediënten,  Zicht op de bereiding Menu met o.a. heerlijke gazpachoplaats ik dus, heerlijk voor een zonnige dag op het terras. Maar ook gewoon voor thuis als je eens tapas serveert. Zo makkelijk te maken. En precies zoals Lonneke het zei, een recept boordevol smaak en vitaminen, super gezond.
Tip1:  In de zomer geserveerd met een heerlijk glas rosé of witte wijn of een lekker koud biertje.
Tip 2: In de winter een lekker rode Spaanse wijn en als je het even niet weet stap dan eens binnen bij Wijntapperij de Burg  waar je altijd vrolijk en gezellig wordt geholpen door Ellen en Monique, mensen met verstand van zaken.
Tip3: Serveer het met wat verschillende soorten vleeswaren zoals Chorizo, Parmaham, Seranoham of Truffelsalami.

Gazpacho van “De Herberg” (recept van Lonneke)
Heerlijke gazpacho Heerlijke gazpacho Heerlijke gazpachoIngrediënten  (6 personen)
3 blikjes á 400 gr tomaat uit blik
100 gr uien grof gesneden
100 gr komkommer grof gesneden
150 gr rode paprika grof gesneden
200 ml azijn ( ik heb sherry azijn gebruikt)
100 gr broodkruim = ongeveer 2 sneden brood
Heerlijke gazpacho Heerlijke gazpacho Heerlijke gazpachoZout en zwarte peper uit de molen
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en pureer het met een staafmixer tot een grof dik mengsel. Of doe het makkelijk en gebruik de keukenmachine of blender. Alles met elkaar mixen tot het een grove dikke soep is. Zet het een paar uur in de koelkast, totdat het lekker koud is. Ik heb het s ‘morgens gemaakt. Je kan het ook later op de middag maken en dan zet je het een klein uurtje in de vriezer. Serveer het in een leuk schaaltje of Amuseglas met stukjes komkommer brunoise gesneden en een klein scheutje olijfolie.

Broodje uit de broodbakmachine
Ingrediënten

500 gr broodbakmix van Deen
250 ml water
Een flinke scheut olijfolie
Fijn gemalen rozemarijn (of een andere kruidensoort, wat je zelf lekker vindt) naar smaak.
Bereiding
Ik heb de rozemarijn uit mijn kruidentuin fijn gemalen in een goed schoongemaakte koffiemolen. Doe eerst het water in de broodbakmachine, dan de olie dan het meel er boven op. Voeg dan de fijn gemalen rozemarijn toe. Als je dit nog niet eerder hebt gebruikt, begin dan met niet te veel en probeer dit steeds vaker uit. Zet de machine aan op menu 2. Het duurt dan wel een half uur langer maar dan krijg je wel een heerlijk luchtig broodje. Lekker voor bij de soep met een heerlijke tapenade of kruidenboter.

Heerlijke gazpacho van “de Herberg”

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: