Hele bloemkool op de BBQ

De hele bloemkool op de BBQ in een omgebouwd stoommandjeLangedijkers,
Een hele bloemkool op de BBQ. Het is een leuk experiment. Nu al 3x gedaan, haha. De 1e keer mislukte volledig. De bloemkool was gewoon nog rauw. We hadden de pan zonder deksel op de  BBQ gezet. Een week later maar weer proberen en toen was ie perfect. Misschien voor het mooie iets te gaar, maar het was heerlijk, heel apart. De bloemkool heeft een nachtje staan marineren en je denkt dan dat de marinade wel door de bloemkool heen zakt. Dat gebeurd dus niet. Ook bij de 3e poging van de week bleef de bloemkool aan de binnenkant blank. Bij de laatste keer heb ik weer een eigen specerijenmix gebruikt die ook erg lekker was. Maar hierbij had ik Griekse yoghurt gebruikt en dat vond ik weer wat minder lekker. Te zuur naar mijn smaak. We gaan het van de week nog eens proberen, maar daarvoor heb ik weer een ander idee in Foodiesmijn hoofd. Wel met mijn eigen specerijenmix. (Gelukkig is de Hollandse bloemkool lekker goedkoop). Als dit lukt zoals ik het  hebben wil, wordt dat mijn volgende recept op Langedijkers. Het is altijd spannend met het eten voor de mannen. Wat gaat ze nu weer doen. Het is een recept uit de Foodies Magazine juli 2014. In het blad werd de bloemkool in de oven bereid. En ik denk altijd wat in de oven kan, kan ook op een goeie BBQ.

Hele bloemkool op de BBQ!!

De bloemkool heeft een nachtje staan marinerenIngrediënten voor de Tandoori specerijenmix
2 kaneel stokjes klein gemaakt
8 kardemompeulen
4 tl komijnzaad
2 el korianderzaad
2 tl kruidnagels
Alles in de koffiemolen fijn gemalen (koffiemolen is specerijenmolen geworden) .Je kan natuurlijk ook de poeders gebruiken
1 tl nootmuskaatpoeder
2 tl cayennepeper
2 el kurkumapoeder
2 el paprikapoeder
De gemalen specerijen met de rest van de specerijen in een afgesloten potje goed door elkaar schudden zodat de kruiden Wat in de oven kan, kan ook op een goeie BBQgoed mengen. Deze hoeveelheid is voor meerdere keren te gebruiken. Je hebt maar 1 el nodig in dit recept. Dus in een goed afsluitbaar potje weg zetten.
Ingrediënten voor de bloemkool,
1 bloemkool
4 teentjes knoflook,  geperst
1 stukje gember duimgroot,  geraspt
Sap van halve citroen
Zeezout
Zwarte peper uit de molen
150 ml  volle yoghurt

Bereiding
Gelukkig is de Hollandse bloemkool lekker goedkoop Serveer de hele bloemkool op de BBQ met hasselbackaardappelen of een gepofte aardappel
Meng de yoghurt met de knoflook, gember, sap van de citroen, zout, peper en 1 ruime el van de specerijenmix die je gemaakt hebt. Leg de bloemkool in een schaal en giet het sausje wat je hebt gemaakt over de bloemkool, zorg dat de hele bloemkool goed bedekt is. Laat een paar uur marineren, af en toe nog wat van de saus die onder in de pan ligt over  de bloemkool smeren met een kwastje. Leg de gemarineerde hele bloemkool op een stoomrekje in een pan die op de BBQ kan. Ik heb een gietijzeren pan gebruikt met deksel. Giet de rest van het sausje over de bloemkool. Doe de deksel op de pan. Wij hadden nog een beetje water bijgevoegd vanwege aanbranden aan de bodem.  Zorg dat de BBQ voorverwarmd is tot 200°c. Nu gaan we INDIRECT  BBQen. Dat betekent, de hete kolen aan de ene kant v/d BBQ en de pan met de bloemkool aan de andere kant. Zet de pan met de bloemkool  ± 1 uur op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Probeer de BBQ op temperatuur te houden. Serveer met  hasselbackaardappelen of een gepofte aardappel en een lekker stukje vlees!!

Hele bloemkool op de BBQ!!

Meer BBQ Recepten

En like mijn Facebookpagina 😉

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: