Heuvos Rancheros Heuvos ala Flamenca voor 6 personen

Langedijkers,
Ik ben een beetje laat met het recept, maar als jullie dit nog op tijd lezen en het willen maken, hebben jullie nog wel tijd om naar de winkel te gaan, hoop ik. Druk, druk, druk…. natuurlijk hé. Vanmorgen al de 2e hardlooptraining gedaan op de baan. Samen met mijn sportmaatje op de fiets naar Hera een uurtje trainen en weer op het fietsje naar huis. Gelukkig was het droog, beter als vorige week dus. En ja, dan schiet je ineens te binnen, oh jee het recept voor Langedijkers moet ik nog versturen. Dus snel aan de bak. Vorige week en gisteren hebben we het gegeten, op twee verschillende manieren klaar gemaakt. En het was alle twee de keren erg lekker!! Vorige week kwam zoonlief thuis eten met vriendin en zij is vegetarisch. Oh jee dacht ik, wat nu. Nou ja he denk je dan dat is niet zo moeilijk toch, gewoon het vlees weglaten. Dat is de makkelijkste oplossing toch. Maar ja voor mij werkt dat dus niet. Ik wil dat er aandacht aan het eten besteed wordt en dat iedereen even lekker eet. En daarom kwam ik op dit gerecht. En inderdaad voor ons heb ik toen de chorizo apart gebakken en onder in de ovenschaaltjes gelegd, en in één schaaltje het vlees weggelaten. Deze keer had ik de schaaltjes in de oven gezet. En dan met onze eigen verse eitjes erop hebben we dus allemaal heerlijk gegeten En geserveerd met rijst. Gisteren heb ik het weer gemaakt en heb ik het dus met krieltjes bereid. En dan heb je dus een heerlijk eenpansgerecht. En deze keer alles gewoon op het gas. Waarom heb ik het op twee manieren bereid; om te kijken of er verschil zat tussen het stollen van het eiwit. Nou dat maakt dus niets uit. Dat duurt op beide manieren even lang dus, en het stollen van het eiwit duurt wel zo’n 15 minuten. Haha en vergeet dan niet de tortilla’s zoals ik hé. Het gerecht heeft verschillende namen denk ik, want ik heb het een aantal malen opgezocht op internet en in mijn kookboeken. Ik heb er mijn recept van gemaakt en wat ingrediënten aangepast. Zo worden er dus ook groene asperges gebruikt, en die zijn nu niet verkrijgbaar. En de sperziebonen en doperwten komen nu uit de vriezer (lang niet zo lekker als verse).
Heuvos Rancheros Heuvos ala Flamenca voor 6 personen
Ingrediënten (6 personen, lunch of hoofdgerecht)
2 el olijfolie
1 ui fijngesnipperd
3 teentjes knoflook fijngehakt
1 rode chilipeper
500 gram krieltjes uit de koeling
1 rode paprika
1 kaneelstokje
3 laurierblaadjes (vers)
2 blikken (á 400 gr) tomatenblokjes
1 tl donker bruine basterdsuiker
1 tl zoete paprika poeder
2 geroosterde paprika’s uit pot uitgelekt en in brede repen gesneden
100 gr doperwten uit de vriezer
100 gr sperziebonen uit de vriezer
150 gr chorizo in blokjes gesneden
6 eieren
6 tortilla’s
Zout en vers gemalen peper
Platte peterselie fijn gehakt voor garnering
Bereiding
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de uien, knoflook en pepertje aan. Voeg de krieltjes toe. Laat 10 minuten zachtjes bakken tot de uien zacht en de krieltjes gaar zijn. Voeg de paprika en de chorizoblokjes toe en laat nog 5 minuten mee bakken. Voeg dan de tomatenblokjes met sap, bruine suiker, paprikapoeder, kaneelstokje en laurierblaadjes toe en laat 10 minuten op hoog vuur koken. Voeg zout en peper toe. Doe het mengsel in een vuurvaste ovenschaal. Voeg dan de geroosterde paprika, erwten en sperzieboontjes toe en roer dit goed door het mengsel heen. Maak 6 deuken in het mengsel en breek een ei in elke deuk.
Je kan het mengsel in de koekenpan laten en dan de eieren op het gas laten stollen. Of je doet het in een ovenschotel, verwarm de oven dan voor op 200 gr, zet de schaal in de oven en wacht tot de eieren gestold zijn. Dit duurt zo’n 10 tot 15 minuten. Je kan dit gerecht op een verwarmde tortilla serveren.
Lekker met Guacamole en tortilla chips.
Guacamole
Ingrediënten
2 avocado’s geschild en pitten verwijderd (bewaar de pitten)
1 chilipeper schoongemaakt
2 teentjes knoflook
1 limoen geperst
Verse koriander niet te veel fijngehakt
Zout en vers gemalen peper
Chilipoeder
1 bosuitje
Bereiding
Doe de alle ingrediënten in een kom. Voeg het sap van een ½ limoen toe en pureer alles met de staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en chilipoeder. Serveer de guacamole een in leuk kommetje, maak het glad met de bolle kant van een lepel, leg de pitten er in en doe het sap van een ½ limoen er over heen. Dit is tegen de verkleuring van de avocado’s.
Ga naar facebook en vind Langedijkers leuk