Langedijkers,
Vandaag een Italiaanse bonenschotel. Laatst heb ik een kookboek gekocht van Joke Boon. De titel van het boek is “Boon”. Zij heeft 365 dagen lang bonen en peulvruchten gegeten in alle soorten en maten en zodoende ook haar kookboek geschreven, ik ben er helemaal gek van. Er staan niet alleen recepten in maar ook heel veel informatie over bonen. Wij willen proberen om één keer per week bonen te gaan eten. Bonen zijn super gezond en het zijn ook vleesvervangers. Ik heb Joke Boon een aantal weken geleden ontmoet, zij was jurylid bij het Nederlands kampioenschap snert koken bij Boer Ted in Zuidschermer. Daar stond ik met Susan Bakkum van Bakkums Boetje op de streekmarkt. Het recept wat ik nu gemaakt heb, heb ik zelf verzonnen. Borlottibonen is een boon uit het zuiden van Amerika en Mexico, ik dacht altijd dat het Italiaans was. Daarom heb ik er een Italiaans recept van gemaakt. Het was verbazend lekker, vooral om dat er Parmezaanse kaas bij gebruikt wordt.
Italiaanse bonenschotel
Ingrediënten
Koolzaadolie (Deen)
500 gr gedroogde Borlottibonen, ± 8 uur geweekt en 30 minuten gekookt
4 teentjes knoflook, gehakt
2 rode uien, grof gesnipperd
2 rode pepers, fijn gehakt
2 gele paprika’s, in blokjes gesneden
2 stegels bleekselderij, in dunne schijfjes
2 preien, goed gewassen en in ringetjes gesneden (ook het groen mee snijden)
± 10 zongedroogde tomaatjes, klein gesneden
± 15 cherrytomaatjes, half doorgesneden
2 el gedroogde Italiaanse kruiden, naar smaak
200 gr plakken Pancetta, in blokjes
Garnering
Rucola
Parmezaanse kaas, geraspt
Gebakken kappertjes
Bereiding
Verhit in een klein koekenpannetje een laagje koolzaadolie en bak daar de kappertjes 5 minuten in. Giet de kappertjes af door een zeef waar je een stukje keukenpapier hebt gelegd af. Laat de kappertjes goed uitlekken. Gooi de olie niet weg, die kan je weer gebruiken bij andere gerechten. Verhit in een wok een flinke scheut koolzaadolie en fruit daarin de ui, rode peper en de knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg dan het spek toe en laat even meebakken. Voeg dan de bleekselderij en prei toe, roer goed om en laat ook even meebakken. Als laatste de beide soorten tomaatjes, paprika en de bonen toevoegen. Laat de paprika beetgaar worden. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden.
Serveer met de kappertjes, kaas en rucola.
Italiaanse bonenschotel
Langedijkers Facebook