Jam maken een genot voor de mond

 

Jam maken een genot voor de mond !

Langedijkers,
Jam maken is echt niet moeilijk. Je moet het leuk vinden en er wel even de tijd voor nemen. Het plukseizoen is weer aan gebroken en bij ons in de tuin staan genoeg soorten bessenstruiken.
Jam maken een genot voor de mond Jam maken een genot voor de mond Jam maken een genot voor de mond Jam maken een genot voor de mondRode en witte aalbes, kruisbes, zwarte bes, aardbeien, vlierbes en bramen. De laatste twee moeten nog rijpen. Daarom heb ik ook 2½ kilo zwarte bessen ingevroren zodat ik die samen kan combineren. Zoals ik al zei jam maken is niet moeilijk. Het is het werk vooraf, het plukken en het schoonmaken van de vruchten wat vermoeiend is en veel tijd in beslag neemt. Ga voor het combineren van vruchten en jams maken o.a. naar de site van Van Gilse, daar staan echt veel leuke recepten en niet alleen van jam.  En de combinaties maken van de vruchten is ook erg leuk om te doen. Zo creëer je soms hele lekkere combinaties!!

Jam maken een genot voor de mondDit heb ik gemaakt:
Rode aalbessen/aardbeien
Rode aalbessen/rabarber/aardbeien
Aardbeien
Aardbei/zwarte peper
Witte aalbes/kiwi/witte druif
Witte aalbes/appel/citroen
Kruisbessen
Kruisbessen/sinaasappel
Zwarte bessen
En dan ben ik nog niet klaar dus. Morgen ga rabarber/sinaasappel jam maken. En dan komen de zwarte bessen, bramen en de vlierbessen nog.

Basis recept jam
Ingrediënten
1250 gr vruchten
500 gr gelei suiker speciaal van Gilse (de helft minder zoet dan gewone gelei suiker)
1 citroen
4 potjes
Zelf jam maken - Kruisbes 2_Edited
Zelf jam maken - Kruisbes, zwarte bes_EditedZelf jam maken - Rode aalbessen, rabarber, aardbeien 6_EditedZelf jam maken - Rode aalbessen, rabarber, aardbeien 8_EditedBereiding
Zelf jam maken - Rode aalbessen, rabarber, aardbeien 4_EditedZelf jam maken 5_EditedKook de potjes uit in een ruime pan met soda, spoel ze daarna goed af onder heet water. Droog ze goed af en zet ze op een schone theedoek. Maak de vruchten goed schoon. Doe vruchten, citroensap met de suiker in een grote pan en meng het goed. Breng het aan de kook en laat het tenminste 4 minuten goed door koken. Vul de potjes één voor één met de jam en draai de deksel erop. Zet ze 5 minuten onderste boven op de theedoek en draai ze daarna weer om. Kijk bij het vullen wel uit want de jam is echt kokend heet. Je kan bij de Welkoop in Noord Scharwoude speciale jam trechters en nog veel meer hulpjes kopen voor inmaken.
Zelf jam maken - Rode aalbessen, rabarber, aardbeien 7_EditedZelf jam maken - Rode aalbessen, rabarber, aardbeien 10_Edited

 

 

 

 

 

 

 

Tip: Doe de potjes jam, nadat ze zijn afgekoeld in de afwasmachine (zonder afwasmiddel!) op het hete programma. De buitenkant van de potjes wordt schoon en door de warmte wordt de lucht uit de potjes gedrukt zodat ze vacuüm trekken. Vergeet niet de potjes te labellen, dan weet je later wat je proeft.

Jam maken, een genot voor de mond

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

 

LET OP!

Nu hebben we het liefst dat je de sjam zelf maakt, omdat dat gewoon het leukste is, snoepen van je zelf gemaakte jam is genieten! Echter wij hebben een overschot aan Jam en bieden daarom onze voorraad te koop aan voor € 2,50 per pot! Ook als je geen tijd hebt om het zelf te bereiden dan is er toch nog de mogelijkheid om van onze zelfgemaakte jam te genieten! Stuur even een E-mail naar Francijna.

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: