Kip en aardappeltjes uit de oven

Kip en aardappeltjes uit de oven-6
Kip en aardappeltjes uit de oven

Langedijkers,

Vandaag kip en aardappeltjes uit de oven. Eigenlijk is het veel te mooi weer om een recept uit te werken. Manlief vroeg wat ik wilde, een stuk wandelen of een rustdag. Nou heb ik dus voor een rustdag gekozen hé. Gisteren met de loopgroep al een rondje duintraining gedaan. Voel het aardig in mijn benen. Dus manlief is een stuk gaan fietsen en ik geniet van het heerlijke weer hier in mijn tuin. Ik loop zo af en toe even lekker de tuin in en kijk hoe alles langzamerhand weer gaat bloeien. Het voorjaar is gewoon genieten in onze tuin, al die kruiden die weer opkomen, de bessenstruiken die in bloei staan, als  ze weer vol bessen zitten loop ik elke morgen even de tuin en eet van die heerlijke bessen. Niet alleen lekker maar ook super gezond!! Laatst kreeg ik de opmerking van iemand dat we wel eens wat anders willen eten dan stamppotten en stoofschotels. Nou dat vind ik dus ook. Maar ik ben ook een mens van seizoenproducten. Een Hollandse bloemkool vind ik 1000 x zo lekker dan een Franse of Spaanse. Buitenlandse aardbeien zal je bij ons in huis niet vinden. Wat een verwend mens zullen jullie dan denken en misschien is dat ook wel zo. Met zo’n heerlijke grote tuin achter het huis. Daar proberen we ook elke zomer weer wat groenten te telen. Maar ja nu staat er nog niets, dus op naar de Toko of de supermarkt dan maar. Kijken wat ze daar te bieden hebben. In deze periode blijf ik het altijd moeilijk vinden dus heb ik voor kip en aardappeltjes uit de oven gekozen met een lekkere salade van kropsla, sjalotten, tomaat en komkommer. Ook weer een favoriet gerecht van de jongens.

Ik serveer de sla en alle ingrediënten altijd in aparte schaaltjes. Dat is beter te bewaren als je nog wat over hebt voor de volgende dag. En natuurlijk weer lekker met een fris wijntje of biertje!!

Kip en aardappeltjes uit de oven-2Kip en aardappeltjes uit de oven-3 Kip en aardappeltjes uit de oven-4 Kip en aardappeltjes uit de oven-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor de kip (4 personen)

1 scharrelkip lekker groot

½ biologische citroen in tweeën

2 (rode) sjalotten

1 solo knoflook in vieren gesneden

2 blaadjes salie

1 takje rozemarijn

1 takje tijm

Zout, zwarte peper uit de molen

Olijfolie

 

Ingrediënten voor de aardappeltjes (4 personen)

 

750 gr krieltjes vastkokend gewassen en ongeschild

500 gr (rode) sjalotten

1 solo knoflook in plakjes gesneden

1 grote rode peper in ringetjes gesneden

½ biologische citroen in vieren gesneden

Verse rozemarijn de blaadjes van het steeltje afgeritst en fijn gehakt

Tijm de blaadjes van de steeltjes afgeritst

3 blaadjes salie in stukjes gescheurd

Zout en zwarte peper uit de molen

Olijfolie

Bereiding van de kip

Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal het elastiekje van de kip en strooi wat zout en peper aan de binnenkant van de kip. Doe er dan een kwart citroen, 1 sjalot, kwart knoflook, de tijm, rozemarijn, salie en nog twee stukjes knoflook in. sluit af met nog een kwart citroen en het laatste stukje knoflook. Bind de kip weer dicht met het elastiekje. Bestrooi de kip met aan alle kanten met zout en peper. Smeer in met wat olijfolie. Doe de kip in een ovenvaste schaal op een rekje. Doe in de schaal een flinke laag water en laat de kip zeker 2 uur lang lekker langzaam garen.

Bereiding van de aardappeltjes

Kook de aardappeltjes 5 á 10 minuten in water met wat zout. Doe ze dan in een ovenvaste schaal en met de sjalotten, knoflook, peper, de fijngehakte rozemarijn, de blaadjes tijm en de fijn gescheurde blaadjes salie de citroen en een scheut olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Meng alles goed. En zet de schaal 1 uur lang in de oven.

Samen in de oven

Zorg dat er steeds vocht in de ovenschaal met de kip blijft, dus af en toe wat water bijschenken als dat nodig is. De kip af en toe wat begieten met het vocht uit de schaal. Als je het nodig vindt, zet je de oven de laatste 15 á 20 minuten op de hoogste stand voor een kleurtje op de kip!! Schep de aardappeltjes af en toe even om.
Kip en aardappeltjes uit de oven-7 Kip en aardappeltjes uit de oven-10

 

 

 

 

 

 

 

Kip en aardappeltjes uit de oven

Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: