Vandaag Kip Tandoori met Hollandse paksoi en kokosrijst.
Langedijkers,
Het weer blijft zeuren dus. En dat blijft voorlopig ook zo als je de berichten moet geloven. We worden er niet vrolijker van. Wat moet je aantrekken is dan weer de vraag, iets warms een regenjas. Ga ik wel of niet een rondje hardlopen was mijn vraag gisteren dus. Ik heb op de atletiekbaan bij Hera bijna alle weersomstandigheden al mee gemaakt. Dus niet zeuren dacht ik, gewoon gaan. En ja hoor, natuurlijk een hagelbui op mijn kop en dat had ik nog niet mee gemaakt. Nou ja, het was dus niet anders, gewoon doorlopen hé, naar huis moet je toch. Eenmaal thuis een heerlijke warme douche genomen en even geluncht met een lekkere kop koffie erbij en ik was lekker door gewarmd. Manlief ging de tuin in om daar verder te klussen en ik dook weer achter de PC. Even kijken wat ik weer aan nieuwe recepten heb binnen gekregen of wat er op FB voorbij kwam. Daar kwam ik De Buurtboer tegen met dit recept. Oh ja dacht ik dat zou ik nog maken en hun laten weten wat ik ervan vond. Natuurlijk heb ik er wat aan veranderd, op mijn eigen manier gedaan dus. Voor het originele recept moet je dus naar www.debuurtboer.nl gaan. Een leuke site met ook weer heel veel lekkere en gezonde recepten. Zo heb je ook www.hellofresh.nl en www.streekbox.nl , daar kan je je op abonneren en dan krijg je een box met verse groenten en andere ingrediënten thuis, vaak met recepten erbij. Ik doe dat dus niet want ik wil altijd graag zelf kijken wat er te krijgen is.
Maar van de mensen die dit wel doen weet ik dat zij er erg tevreden over zijn. Dus ben je er in geïnteresseerd moet je daar maar eens gaan kijken. Dit recept vonden wij in ieder geval erg lekker. Ook de rijst gekookt in kokosmelk was apart maar erg lekker. Geserveerd met een lekkere komkommer raita. En daar moest natuurlijk een lekkere rosé bij gedronken worden. Ik had bij de wijnwinkel van De Burg een fles Baron de Ley gekocht, een heerlijke frisse rosé die goed bij de tandoori past.
Ingredienten
2 struiken paksoi, in repen (Toko)
1 blik kokosmelk (400 ml)
200 ml water
300 gr witte rijst
3 bosuitjes
1 teentje knoflook
2 tl sambal (oelek)
8 kippendijen
Peper en zout
6 el olijfolie om in te bakken
Tandoori-mix
1 tl zwarte peper
2 el ketoembar (korianderkorrels)
4 kruidnagels
1 tl chilipoeder
½ tl nootmuskaat
2 el komijnzaad
½ el djahé (gemberpoeder)
2 el zoete paprikapoeder
1 kaneelstokje in kleine stukjes gehakt
1 tl zout
Bereiding
Verwarm de oven op 220 graden. Rooster de komijnzaad, het kaneelstokje, de kruidnagels en korianderkorrels in een droge pan op het vuur. Blijf er wel bij, zodat de specerijen niet kunnen aanbranden. Laat de specerijen even afkoelen en maal ze daarna samen met de andere specerijen in een koffiemolen. Meng de tandoori -mix met de geperste knoflook en 4 el olie. Bestrijk hier de kippendijen mee. Bak deze 45 minuten in de oven. Breng ondertussen de kokosmelk met 200 ml water en wat zout aan de kook. Voeg de rijst toe en kook in 15 minuten gaar. Giet deze niet af! Verhit de rest van de olie in een wok als de rijst en de kip bijna gaar zijn. Snijd de bosui in ringetjes en roerbak deze met de paksoi 3 minuten en voeg hierna de sambal, peper en zout toe. Verdeel de rijst, kip en paksoi over vier kommen.
Komkommer raita
Ingrediënten
1 komkommer, geschild en meeste van de zaden verwijderd
1 tl komijn zaad of als je die niet hebt een snufje gemalen komijn
500 ml volle of Griekse yoghurt (ik geef de voorkeur aan Griekse yoghurt omdat het wat dikker is)
1 teentje knoflook, geperst
verse koriander of munt, gehakt naar smaak
cayennepeper of paprika poeder, als garnering
Bereiding
Schil de komkommer en haal hem door een grove rasp. Doe in een zeef, bestrooi met wat zout en laat uitlekken. Druk nog wat van het vocht eruit voor je het bij de yoghurt doet. Rooster de komijnzaadjes een paar seconden in een koekenpan op hoog vuur. Doe de yoghurt in een kom en roer tot het glad is. Mix de komijn, knoflook, koriander of munt erdoor. Roer de uitgelekte komkommer erdoor en bestrooi met cayennepeper of paprikapoeder en laat in de koeling staan tot je het gebruikt.
Kip Tandoori met Hollandse paksoi en kokosrijst
Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk