Gisteren maakte ik de kippendijen met een Marokkaans kruidenmengsel (Chermoula) in mijn tajine. Om dat het mooi weer was en ik een onderstel voor de tajine heb kon ik het lekker buiten laten pruttelen.
Ingrediënten (3 personen)
6 kippendijen
4 trostomaten, in blokjes gesneden
2 uien ,waarvan 1 grof gesneden en 1 fijn gesnipperd
1 rode peper, met zaadlijst
2 teentjes verse knoflook
Stukje verse gember
Klein bosje verse platte peterselie, heel fijngehakt
½ bosje verse koriander, heel fijngehakt
1 tl kurkumapoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
½ tl nigellazaad
¼ tl kardemom
Snufje chilivlokken
Zwarte peper uit de molen
250 ml water
20 groene olijven, in ringetjes gesneden
1 ingelegde citroen, Toko
Blaadjes van een paar takjes verse koriander, fijn gehakt
Olijfolie
Bereiding van de kippendijen
Pureer de ui, knoflook, gember en rode peper met de staafmixer tot een gladde puree. Meng het gepureerde uienmengsel met de verse kruiden en de specerijen. Smeer de kippendijen met 3 el van het mengsel in en laat een paar uur marineren. Doe de rest van het mengsel in een goed afsluitbaar potje. Giet er een laagje olijfolie op om het langer te kunnen bewaren. Verhit een scheutje olie in de schaal van de
tajine en fruit hierin een fijn gesnipperd uitje. Voeg dan de gemarineerde kippendijen toe en bak ze om en om bruin. Voeg dan de tomatenblokjes, water en de olijven toe. Meng alles goed door elkaar. Snij de ingelegde citroen in vieren en verdeel over de schaal. Zet de deksel op de tajine en laat een paar uur zachtjes pruttelen. Als je een onderstel voor de tajine hebt en het is goed weer kan je het buiten verder te laten garen. Ander kan je het laten garen met een vlamverdeler op laag vuur.
Serveer met couscous en bestrooi het tajinegerecht met de fijngehakte blaadjes van de peterselie en koriander.