Koshari

Afgelopen weekend hebben wij Arabisch gegeten bij mijn zus in Rotterdam. Het hoofdgerecht was Koshari een Egyptisch volksrecept. Daarbij hebben we pittige kip uit de slowcooker gegeten. Het recept van de Koshari is voor 3 personen.
Bron: Ottolenghi -The Cookbook

Ingrediënten voor de tomatensaus
4 el olijfolie
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 rode chilipepers, gesnipperd, zonder zaadlijsten (of naar smaak! Ik gebruik gewoon 1 theelepel sambal oelek vanwege de kinderen…)
8 rijpe tomaten, ontveld en in stukjes (of 2 blikken tomatenstukjes van 400 ml – waarschijnlijk ook lekkerder)
370 ml water (ik vond dit veel te veel – kijk maar even hoe dun je het wilt maken. De dikte van ketchup is goed)
4 el (appelcider)azijn
3 tl zout
2 tl komijnpoeder
20 gr vers korianderblad, grof gehakt
Ingrediënten voor de rijst
200 tot 250 gr gedroogde (groene) linzen (de Puy linzen bv zijn mooi stevig). Snelle versie? Pak een blik linzen en voeg dat aan het einde toe
200 gr basmati rijst
40 gr roomboter
50 gr vermicelli (korte stukjes)
400 ml kippenbouillon of water
½ tl nootmuskaat
1½ tl kaneel
1½ tl zout
½ tl zwarte peper
Ingrediënten voor de topping
4 el olijfolie
2 grote (witte) uien, gehalveerd en dun gesneden

Bereiding van de saus
Verhit de olie en fruit de rode peper en knoflook kort (2 minuten) op laag vuur, want anders verbrandt de knoflook. Voeg dan de andere ingrediënten, behalve de koriander, toe. Laat de saus 20 minuten pruttelen. Voeg er dan de koriander aan toe en zet het apart. Je kunt het straks koud of warm bij de rijst serveren.

Bereiding van de koshari
Spoel de linzen schoon. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook hierin de linzen voor ongeveer 25 minuten. Ze moeten gaar zijn, maar niet papperig, dus proef iets eerder of ze al goed zijn. Laat ze uitlekken en houd ze apart. Spoel de rijst goed af om het zetmeel eraf te spoelen. Smelt de boter in een pan. Voeg de rauwe vermicelli eraan toe en bak ze tot ze goudbruin worden. Voeg de uitgelekte rijst toe en roer zodat alles bedekt is met boter. Voeg de rest van de ingrediënten toe (maar niet de linzen) en breng het aan de kook. Laat het 12 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Zet daarna het vuur uit en laat de pan nog eens 5 minuten staan. Als je pan niet goed afsluit, moet je een theedoek tussen deksel en pan leggen en deze boven het deksel vastknopen.

Bereiding van de topping
Bak de uien bruin in de olie. Het is het lekkerste om hier uitgebreid te tijd voor te nemen: hoe lager de hitte, hoe zoeter de uien worden. Witte uien zijn overigens ook zoeter dan gewone gele uien.

Maak het af
Voeg de linzen en het meeste van de uien bij de rijst en schep door. Leg het restant van de uien er bovenop. Serveer met de saus.

Koshari van Ottolenghi

En like mijn Facebookpagina 😉
Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: