Lams-tajine met couscous

Lams-tajine met couscous van het TV-programma “24 Kitchen”

Lams-tajine met couscousLangedijkers,

Dit is toch ook wel weer een verhaal apart, denk ik. Vorig jaar ben ik samen met manlief in Ede bij een neef van mij geweest. Zij beheren een schaapskudde en in het voorjaar worden er lammeren geslacht en dat vlees is dan weer voor verkoop. Leuk dachten wij gaan we ook eens doen. Dus wij hadden er een leuk dagje van gemaakt. Eerst naar Ede naar hun huis, kennis gemaakt met vrouw en kinderen, want die kenden wij nog niet. Daarna naar de uiterwaarden waar de kudde aan het grazen was. Mijn neef is schaapsherder dus heeft er twee honden bij die de kudde bij elkaar hielden. Was erg leuk om te zien. Weer terug naar hun huis waar we heerlijk met zijn allen gegeten hebben, kaasfondue dus.  Was al met al een erg leuke dag en wij vertrokken weer richting Langedijk met natuurlijk het vleespakket, wat wij hadden besteld. Als je geïnteresseerd bent kijk dan eens op www.grebbenveld.nl . Eenmaal thuis het pakket maar eens bekeken, en tot mijn grote schrik waren het wel erg kleine pakketjes verschillende soorten lamsvlees, niet voor 5 personen dus. Nou ja voorlopig maar even de vriezer in en dan kijken we wel verder!! Maar ja iedere keer als ik die vriezer open trok zag ik dat vlees liggen. Wat moet ik er nou mee dacht ik dan. Nou eindelijk van afgelopen week de stoute schoenen maar eens aan getrokken en het vlees laten ontdooien. Nu moest ik er wel wat mee gaan doen. Een Lams-tajine met couscous dan maar.Lams-tajine met couscous Lams-tajine met couscous Lams-tajine met couscous Te vinden op www.24kitchen.nl, maar ik heb het wel iets anders gedaan. Wat ik er bij zou serveren was niet zo moeilijk. Ik hen een couscous recept uit de Allerhande wat ik eigenlijk altijd maak. Daar heb ik dus niets aan veranderd. Ook weer simpel klaar te maken.  Afgelopen donderdag was de ”Keuringsdienst van Waarde” op TV3 en het programma ging over couscous. Wat het precies is en hoe wij het klaar maken, en hoe  Marokkanen het klaar maken. Een heel verschil dus. Wij kopen in de winkel voorgestoomde couscous en de Marokkanen gebruiken rauwe couscous wat driemaal gestoomd wordt. Het programma kan je terug zien op  www.keuringsdienstvanwaarde.kro.nl altijd interessant  en hun recept staat daar dus ook. Ik dacht dus dat ga ik ook doen, maar ja, je moet een couscouspan hebben en heel veel mensen uitnodigen.

Eet smakelijk.

Lams-tajine met couscousIngrediënten (4 personen)
1 kg lamsvlees om te stoven in kleine blokjes
1 rode ui in ringen gesneden
2 teentjes knoflook fijn gehakt
1 courgette in repen gesneden
4 tomaten ontzaad en in kleine blokjes gesneden
Olijfolie
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen gember
½  tl kurkuma
1 tl Ras-el-Hanoud (Oosters kruidenmengsel) (Toko)
200 gr gedroogde pruimen en abrikozen
250 ml water
Zout en peper
1 citroen goed gewassen en de schil geraspt
Klein bosje koriander fijn gehakt (Toko)
Klein bosje platte peterselie fijn gehakt (Toko)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 graden. Verhit een scheut olijfolie in de tajine en bak het vlees bruin. Haal het vlees dan uit de tajine en zet het even opzij. Bak de ui, knoflook, komijn, gember, kurkuma en Ras-el-Hanoud kort in dezelfde olie en voeg 250 ml water toe. Maak op smaak met zout en peper. Voeg het vlees toe. Dek de tajine af en laat het gerecht in de voorverwarmde oven ongeveer 3 á 4 uur stoven. Voeg de laatste tien minuten de courgette, tomaten, pruimen en abrikozen toe. Voeg op het laatst de citroenrasp en de fijn gehakte koriander en peterselie toe.

Kruidige couscoussalade (Allerhande)

Lams-tajine met couscousIngrediënten (4 personen)
150 gr couscous
1 citroen, schoongeboend
4 el olijfolie extra vierge
2 teentjes knoflook, geperst
1 bakje platte peterselie (20 gr), fijn gehakt
½ bakje munt (15 gr) fijn gehakt
1 bakje koriander (15 gr) fijn gehakt
1 bakje pijnboompitten (80 gr)
Zeezout
Zwarte peper uit de molen
Bereiden
Doe de couscous in een schaal. Schenk er 150 ml kokend water over, roer om en laat 10 min. wellen. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng het citroenrasp, het sap, de olie en de knoflook door de couscous.  Voeg de fijn gesneden peterselie, munt en koriander toe. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord en voeg toe aan de couscous. Breng op smaak met zout en peper.

Lams-tajine met couscousLams-tajine met couscous

 

 

 

 

 

 

 

 

Lams-tajine met couscous

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: