Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak

Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak

Langedijkers,

Het is weer zover. Het is nog koud buiten. Het vriest niet meer, ijsbaan is weer water geworden. Beetje jammer, was erg leuk, maar ja hé.  En dit is de eerste keer dit jaar dat ik echte verse snert maak. We hebben het al wel gegeten maar dat was dus van vorige winter uit de vriezer. Lekker gevuld met veel verse groente en veel vlees, daar houden wij van .

Ik weet nog wel van vroeger thuis, mijn moeder deed er altijd hamschijf in met het vel er omheen, ik gruwel daar nog steeds van. Nou één van zusters niet hoor. Die vond het heerlijk. Ik doe dat nu ook en gruwel er nog steeds van, maar nu heb ik dan een man die het heerlijk vindt!!  Heerlijk en veel lekkerder dan uit een blik of zak.

Een grote pan verse soep, vandaag maken, morgen eten.  Dat is veel lekkerder. En omdat wij dus morgen weer een wandeling van 20 km door de Schoorlse duinen voor de boeg hebben dacht ik, laat ik nu maar eens die erwtensoep gaan maken. Want morgen heb ik echt geen zin meer om uitgebreid te gaan staan koken. Dan zet ik s ’middags de broodbakmachine aan en hebben we er een lekker vers gebakken broodje bij. Met de hand deeg kneden lukt mij niet zo erg meer omdat lichtelijk last heb van artrose. Nu met die kou voel ik dat extra. Dus ik ben heel blij met mijn broodbakmachientje.

Natuurlijk zet ik dan ook roggebrood met katenspek op tafel, dat vindt Siem dan weer erg lekker. Haha en als ik het even niet meer weet (in dit geval de volgorde) pak er mijn schoolkookboekje bij(40 jaar oud). Zo heb ik het vanmorgen dus staan maken. Laat ingrediënten weg of voeg toe, wat je zelf lekker vindt dus.  Voeg wel de aardappels toe, die zorgen er voor dat de soep gaat binden.

Alles wat overblijft v/d soep gaat de vriezer in voor een volgende smulpartij. Als je klaar bent met bereiden, ruikt het heerlijk in huis.

Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak
Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak

Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak

Ingrediënten voor 8 á 10 personen

2 zakken spliterwten a 500 gr (Die je niet een nacht hoeft te weken)

4 liter water

1 knolselderij

2 prei in halve ringen (Snij zoveel mogelijk groen mee)

2 winterwortels  in blokjes gesneden

2 stengels  bleekselderij gesneden

4 uien grof gesneden

4 aardappels in blokjes gesneden

4 laurierblaadjes

1 bosje selderij (Toko)

Verse bladpeterselie (Toko)

2 bouillonblokjes groente (hier ben ik zelf erg voorzichtig mee, omdat ik er ook mager gerookt spek in doe)

2 schouderkarbonades

1 hamschijf (doormidden gehakt of gewoon heel laten. Hij valt met het koken vanzelf uit elkaar)

800 gram krabbetjes

400 gram mager gerookt spek in blokjes

2 rookworsten (geweld en in plakjes gesneden)

Peperkorrels

Zeezout

Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak

Bereidingswijze

Doe spliterwten in een grote pan en doe er 4 liter water en de bouillonblokjes, laurierblaadjes en peperkorrels  bij. Let op, de pan mag nog maar half vol zijn dan. Breng het water met de spliterwten  aan de kook. Doe er dan het vlees behalve de rookworst bij en laat een uur zachtjes koken. Schep zo nodig het schuim van het water.  Voeg de schoongemaakte, vers gesneden groente toe. Laat dit een uurtje trekken. Voeg de al van te voren gewelde rookworst toe. Maak op smaak met de verse bladpeterselie en de selderij (en zout als je dat lekker vindt). Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbrandt.

Serveer de erwtensoep met

Roggebrood en katenspek.

Of een lekker vers gebakken wit broodje met verse kruidenboter, net wat je lekker vindt dus.

En een lekker rood wijntje ;-))

 

Tip

Koel de erwtensoep snel terug. Ik zet de pan buiten in de sneeuw of in een teil koud water met ijsblokjes in het water.

Ondertussen vind ons leuk op onze facebook pagina 

Eet smakelijk.

Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak
Lekkere Hollandse erwtensoep zoals ik het maak
Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: