Mexicaanse Tortilla met taco saus op mijn manier
Langedijkers,
Mexicaanse Tortilla met taco saus op mijn manier
Donderdag is voor mij mijn eerste vrije dag van de week. Lekker thuis zijn en rustig aan doen hoop je dan. Nou vergeet het maar. Om 10.00 uur een afspraak bij de kapper, daar zit je dan dik één uur. Weer naar huis. Wat zullen we gaan doen is dan de vraag. Eerst de boodschappen of doen we die later op de dag. Ik zou s ’middags een rondje hardlooptraining gaan doen, dus maar even rustig aan doen, die boodschappen komen wel. De telefoon gaat, mijn trainingsmaatje vraagt wat gaan we doen. Het is vies koud en het sneeuwt. En aangezien ik zaterdag de 30 km van Zandvoort ga wandelen, besluiten we maar niet te gaan. Ik ben bang blessures op te lopen en wil mijn lijf toch wat rust gunnen. Ben sportief genoeg geweest deze week. Dus toch die boodschappen dan maar. Eerst de koelkast inspecteren, wat hebben we nog in huis. Er lag een aangebroken pak tortilla’s, dus de keuze voor het avondeten was snel gemaakt. Boodschappenbriefje gemaakt en op naar de winkel. Nu is mijn streven om van de pakjes mix af te komen (veel te veel zout). En bij de tortilla’s gebruikte ik die nog steeds. Dus internet op gedoken en eens kijken wat ik daar kon vinden. Genoeg dus en uit eindelijk mijn eigen mix samengesteld. En dan de saus, die maak ik ook het liefst zelf. Omdat het veel lekkerder is. Maar ja dom, dom, dom, vergeten dus. En ik had nog wat potjes staan die ook op moesten. Ik zal wel het recept beschrijven van de taco saus. Dit vinden we allemaal erg lekker en we hebben weer zitten genieten met zijn allen. Dit is ook weer een leuke maaltijd voor het weekend vind ik.
Ingrediënten ( 6 personen)
6 tortilla’s
1250 gr gehakt ( ik gebruik altijd mager rundergehakt)
IJsbergsla in reepjes gesneden en/of taugé
4 trostomaten in blokjes gesneden
1 grote ui fijn gesneden
Blik mais (~300 gr)
Blik rode bonen in chili saus (~300 gr)
2 zakjes tacomix
200 ml water
Geraspte pittige jong belegen kaas
Tacosaus (potjes of zelf gemaakt)
Bereiding
Zet een braadpan op het vuur en laat goed heet worden. Doe er dan het gehakt in en bak het rul. Voeg de taco mix en het water toe. Laat dit 10 minuten op laag vuur staan garen. Verwarm de oven voor op 250 °C. Leg op één tortilla wat gehakt, sla, tomaat, ui, mais, rode bonen, saus en geraspte kaas. Rol de tortilla dicht en zet vast met kleine cocktail prikkertjes. Strooi er dan nog wat geraspte kaas en taco saus over. Maak ze alle 6 op deze manier. Zet de tortilla’s ongeveer een half uurtje in de voorverwarmde oven.
Taco specerijen mix (zelf samengesteld, kan je dus naar eigen smaak aanpassen)
Ingrediënten (voor 1 kilo gehakt)
3 tl chilipoeder afgestreken (als je van pittig hou doe je meer)
1½ tl paprikapoeder afgestreken
1 tl cayennepeper afgestreken
2 tl komijnpoeder afgestreken
1 el oregano
1 tl knoflookpoeder afgestreken
1 tl uienpoeder afgestreken
1 tl nootmuskaat poeder
1 el suiker
Zout en peper
Meng alles goed door elkaar.
Taco saus (ik maak altijd een dubbele portie klaar)
Ingrediënten (voor 2½ dl saus)
400 gr tomaten blokjes uit blik
1 el olijfolie
1 ui fijn gesneden
1 groene paprika
1 rode peper schoongemaakt en fijn gehakt
½ tl komijnpoeder
½ tl korianderpoeder
1 knoflookteentje geperst
Klein blikje tomaten puree
Snufje zout, zwarte peper en suiker
Bereiding
Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak dit langzaam tot ze een beetje zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Voeg dan de peper, komijn, koriander toe en bak het nog een paar minuten mee. Voeg dan de tomaten blokjes met sap, suiker, zout en zwarte peper toe. Laat de saus nog 10 minuten indikken op zacht vuur.
Tip
Serveer met crème fraiche op de tortilla, met tortillachips en quacamole.
Eet smakelijk.
Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk