Mijn variatie op de Langedijker koolschotel

Mijn variatie op de Langedijker koolschotel

Langedijkers,
Langedijker recepten zonder de Langedijker koolschotel dat kan natuurlijk niet. We hebben het uiteraard wel eens gegeten bij Restaurant de Burg. Maar ik ben ik niet als daar een variatie op maak. Ik kreeg commentaar van de heren des huizes toen ik het originele recept maakte. Het was niet pittig genoeg en dat gehakt waren ze ook zat. Dus ik aan het denken, hoe moet ik het dan maken. Met kipfilet en Hollandse geitenkaas dat stond voor mij vast. In aparte schaaltjes vonden de heren. Dan maak ik er een soort hartig taartje van dacht ik. Dus zogezegd zo gedaan. Maar….. nu was het weer te droog er moest een sausje over. Nou ben ik helemaal niet van de sausjes, maar oké dan, ondertussen twee weken later weer een poging. En ja hoor, ik ben er in geslaagd om de heren tevreden te stellen. Pfff het was lekker. Dus als jullie een poging wagen wil ik graag horen wat jullie er van vinden.

Ingrediënten  (4 personen)
Hartige bladerdeeg van Koopmans en spitskool
8 plakjes hartige bladerdeeg van Koopmans
750 gr kipfilet
200 gr mager rookspek in kleine blokjes
3 á 4 grote vastkokende aardappels geschild en heel gekookt (net niet gaar)
2 zure appels in dunne partjes gesneden
1 spitskool in dunne reepjes gesneden
2 rode uien in ½ ringen gesneden
2 rode pepers fijn gehakt
Hak de kipfilet in een keukenmachine fijn
4 teentjes knoflook fijn gehakt
2 afgestreken pittige kerriepoeder
Olijfolie
(Zout)
Zwarte peper uit de molen
Grof gemalen broodkruim van 2 sneetjes oud brood

Bereiding
Beleg de ovenschaaltjes met het bladerdeeg met de kipfilet de gemengde kool de plakjes appel , de in plakjes gesneden aardappel en de broodkruim Mijn variatie op de Langedijker koolschotel
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappels in plakjes. Rol twee plakjes bladerdeeg uit tot één geheel zodat het mooi in het ovenschaaltje past. Beleg de ovenschaaltjes met het bladerdeeg. Hak de kipfilet in een keukenmachine fijn. Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak de fijngehakte kipfilet bruin, breng op smaak met een beetje (zout), zwarte peper en kerrie. Verhit in een andere pan wat olijfolie en fruit hierin de ui, knoflook en peper tot de ui glazig ziet.  Doe er dan de blokjes spek bij en laat deze even meebakken. Voeg  na een na 5 minuten de spitskool beetje voor beetje erbij. Breng dit ook weer op smaak met de kerrie (zout) en peper. Dan laag voor laag in vier ovenvaste schaaltjes, de kipfilet, de gemengde kool, de plakjes appel, de in plakjes gesneden aardappel en de broodkruim. Verdeel daarover de kaassaus. Zet dit ± 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Kaassaus

er moest een sausje overMijn variatie op de Langedijker koolschotel, nu met kaassausIngrediënten
60 gr boter
6 dl melk
45 gr bloem
150-200 gr oude geitenkaas  in hele kleine blokjes gesneden
Witte peper uit de molen

Bereiding
Doe de boter, bloem en melk in een pan, breng al roerend aan de kook zodat het een mooie gladde saus wordt. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer de kaas er door en laat deze smelten, maar laat de saus niet meer koken. Breng op smaak met de peper.

Mijn variatie op de Langedijker koolschotel

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: