Gekookte bieten (nog in vakantiesfeer)

Langedijkers,
Vandaag gekookte bieten. Door het mooie weer en ondanks dat ik weer aan het werk ben en het sporten weer heb opgepakt ben ik nog steeds in vakantiesfeer. Ik heb gewoon even geen zin in uitgebreid koken. Of geen inspiratie, ik weet niet wat het is. En ik heb echt niet stil gezeten. Weer een bramenjam gemaakt want die komen nu volop los. Een rabarberchutney gemaakt, maar daar ben ik zelf niet zo tevreden over. Eindelijk een keer verse tuinbonen gegeten met een gefruit uitje en uitgebakken mager rookspek. Ik ben gek op verse tuinbonen en ik wil ze volgende zomer weer in de tuin hebben. En ook kapucijners komen weer in onze tuin te staan volgend jaar. Deze keer hebben we ze op de markt gekocht € 5.00 per kilo. Pff nou ja voor één keer dan. Ik heb ze geblancheerd en ingevroren. Blancheren is, ruim water aan de kook brengen, groente in het kokende water toevoegen een paar minuten laten koken, dan onder koud water afkoelen.  Dus wie weet heb ik daar ook nog een keer een leuk recept van. Waarom vriezen wij ze in? Eigenlijk doen wij dat ook nooit, maar er komt nu zoveel los uit de tuin. Sperzieboontjes, sla en nu ook de bietjes. Ook heb ik nog steeds rabarber in de tuin staan en de tomatenplanten die wij van vrienden hebben gekregen geven heel wat vruchten en beginnen behoorlijk te kleuren. En dan de bramen die nu los komen, niet bij te houden. Daar hebben we ook al een aantal dozen vol van in de vriezer staan, samen met de zwarte bessen. Afgelopen dinsdag hebben we een flinke wandeling gemaakt om eens te kijken waar hier in Langedijk vlierbesstruiken staan, nou die hebben we volop ontdekt dus. Wij hebben zelf één struik in de tuin maar die geeft dit jaar niet zoveel vruchten, vandaar dat wij opzoek zijn gegaan naar andere struiken als we dan meer nodig hebben gaan we daar maar even wat plukken. Het lijkt erop dat wij altijd uit gebreid koken en lang in de keuken staan, maar niets is minder waar. En nu komende eerste bietjes dan los, ze moeten er nodig uit want ze zijn voor het lekkere eigenlijk al te groot. Heerlijk zijn ze zo vers uit de tuin. Af en toe maak ik er een lekkere salade van, of maak ik ze klaar met balsamico azijn. Ooit ga ik nog eens een bietensoep maken, maar of ik dat echt lekker ga vinden weet ik nog niet. Deze keer heeft manlief gekookt omdat ik werken moest tot 19.00 uur. En hij is van de lekkere simpele Hollandse keuken. Hij heeft gekookte aardappelen, gekookte bieten (bieten rechtstreeks uit de tuin) met een uitje, azijn en een speklapje bereid. Manlief mag dus ook het recept schrijven.

Gekookte aardappelen, gekookte bieten en een speklapjeGekookte aardappelen
Ingrediënten
(4 personen)
750 gr bloemige aardappelen
5 laurierblaadjes
Bereiding

Schil de aardappelen en zet ze in een stoommandje en stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar. Wij stomen de aardappelen altijd en voegen laurierblaadjes toe aan het water in plaats van zout.

Gekookte bieten

Gekookte aardappelen, bietjes en speklapje-2 Gekookte aardappelen, bietjes en speklapje-5 Gekookte aardappelen, bietjes en speklapje-4Ingrediënten (4 personen)
4 grote bieten
1 ui, fijn gesneden
Azijn
Suiker (naar smaak, volgens mij bij verse bieten niet nodig)

 

Bereiding
Ontdoe de bieten van de bladeren, laat er wel een klein stukje van de steel en ook het kontje aanzitten anders bloeden ze leeg. Doe de bieten in een pan met water. Kook ze in ongeveer een uur gaar. Koel de bieten enigszins af en ontvel de bieten en rasp ze. Voeg de rauwe ui en een scheut azijn naar smaak toe. Eventueel kan je het bietenmengsel weer op het gas wat opwarmen.
Gekookte bieten Gekookte bieten Gekookte bieten Gekookte bieten Gekookte bieten

Gebakken speklapjes
Gekookte aardappelen, bietjes en speklapje-6 Gekookte aardappelen, bietjes en speklapje-10Ingrediënten
(4 personen)
4 speklapjes
Mosterd
Gemalen zwarte peper
Bakboter of bakolie
Bereiding

Dep de speklapjes droog. Besmeer het vlees aan beide zijden met mosterd en zwarte peper. Bak de speklapjes aan beide zijden lichtbruin (3 minuten per kant) in een koekepan. Wil je de speklapjes knapperig serveren, dan 20 minuten zachtjes door laten bakken (af en toe even keren). Wil je de speklapjes zacht serveren, dan wat water toevoegen en een half uur langzaam laten sudderen.

Gekookte aardappelen, bieten en een speklapje

Gekookte bieten (nog in vakantiesfeer)

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: