Palmkool met zoete aardappel

Palmkool met zoete aardappel_8334
Palmkool, ook bekend als “Zwarte Kool” of “Cavolo Nero”

Langedijkers,
Het heeft even geduurd maar daar ben ik weer. Palmkool met zoete aardappel, weer eens wat anders. Palmkool is een vergeten groente. Ook bekend als “Zwarte Kool” of “Cavolo Nero”. Waar heb ik het gekocht?? Ik was bij Bakkums Boetje in Heerhugowaard aan de middenweg om rode kool, spitskool en aardappelen te kopen en daar lag in het stalletje de palmkool. De struik zag er niet zo heel mooi meer uit dus ik kreeg hem mee om het uit te proberen. Ik kende het wel maar had het nog nooit gegeten. De volgende dag weer terug gefietst omdat ik dacht dat ik aan één struik niet genoeg zou hebben. Eén euro voor een hele struik, dat kost je de kop niet.  Op internet gedoken en recepten bekeken. Je kan het beste naar Cavolo Nero zoeken, dan kom je de meeste recepten tegen. Dan komt de  volgende vraag, wat eten wij er bij? Terug naar huis fietste ik langs de Toko, daar maar eens gekeken wat Mohamed te bieden had. Dat werden dus zoete aardappelen, wat ik er mee ging doen wist ik op dat moment nog niet. Langs bij Keurslager Laus Klaver en heerlijke Livar speklapjes gekocht, naar huis en aan de slag.

Palmkool met zoete aardappel

Palmkool met zoete aardappel_8335
Het Zeeuwsspek kan vervangen worden door een plak katenspek

Ingrediënten (4 personen)
300 gr palmkool, nerven verwijderd en  in fijne reepjes gesneden
150 gr Zeeuwsspek, in repen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngesneden
1 rode peper fijngehakt
200 dl groentebouillon (minder zout)
Olijfolie
Zwarte peper uit de molen
Bereiding
Palmkool met zoete aardappel_8350 Palmkool met zoete aardappel_8352
Fruit de ui, knoflook en peper in een klein beetje olie in een wok aan en voeg dan het Zeeuwsspek toe. Laat dit mengsel even lekker fruiten zorg dat het zacht maar niet bruin wordt. Voeg dan de palmkool en de bouillon toe en laat het  ±20 minuten zachtjes op een plaatje pruttelen tot de kool gaar is.

Patat van zoete aardappel uit de oven

Patat van zoete aardappel uit de oven
Bak ze knapperig, maar kijk uit ze zijn zo gaar

Ingrediënten (4 personen)
1 zoete aardappel per persoon, geschild
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl koriander
Olijfolie
Low salt naar smaak
Bereiding
Was de zoete aardappelen en snijdt ze in vier plakken van gelijke dikte en vervolgens in repen, die ook even dik zijn.  Meng een flinke scheut olijfolie met paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder en de korianderpoeder. Doe de frietjes en de olie in een kom en meng het geheel goed met je handen zodat alle frietjes met de olie bedekt zijn. Leg de frietjes naast elkaar op bakpapier op een bakblik en zet ze een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 250 °C. Bak ze knapperig, maar kijk uit ze zijn zo gaar. Verleng de baktijd als de frietjes nog niet de gewenste kleur hebben. Bestrooi na het bakken met zout als je dat nodig vindt.

In ketjap gemarineerd speklapje

Palmkool met zoete aardappel uit de oven en een Livar speklapje
De “Zwarte kool”, zoete patat en een in ketjap gemarineerd speklapje

Ingrediënten
4 speklapjes
5 el ketjap manis
3 el gembersiroop
4 teentjes knoflook fijngehakt
1 rode peper fijngehakt
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl sambal brandal
Stukje verse gember geraspt
Olijfolie
Bereiding
Meng alle ingrediënten met elkaar en leg de speklapjes er in. Laat dit een paar uur, (het liefst zo lang mogelijk) marineren. Verhit wat olie in een grillpan en grill de speklapjes om en om in ± 10 minuten gaar.

Palmkool met zoete aardappel

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: