Langedijkers,
Het is weer pompoentijd, dus ook tijd voor pittige pompoensoep. Ik kreeg er stuk of wat van mijn buurvrouw, die liggen nog buiten op tafel te wachten tot ik daar iets mee ga doen. Maar ik ben niet zo’n pompoenliefhebber. Heb een pompoen gekocht bij de Toko. Volgens de eigenaar was het een flessenpompoen, een ander soort dus, maar dat maakte volgens hem niet uit. Toen ik de pompoen opensneed was het wel het zelfde soort vruchtvlees, dus geloof ik hem. Het enigste wat ik er tot nu toe van pompoenen gemaakt heb is de pittige pompoensoep. Ik heb het al verschillende malen pompoensoep gemaakt, maar pas vorig jaar kwam ik tot een goed recept en nu heb ik het weer anders gemaakt. Maar nog steeds erg lekker. Sinds kort heb ik een schoondochter die vegetarisch eet. Dat combineert goed met mijn zoon, een echte vleeseter. Nou zijn wij geen vegetariërs, maar we kunnen best een dag of meer zonder vlees. Dat hebben wij een keer in de groep gegooid, nou jullie moesten het commentaar van de jongens eens horen. En dan is daar nu dus een vegetariër bijgekomen. Dat is qua koken wel even wennen als ze bij ons eten komen eten (en dat gebeurt nog al eens) je kan wel zeggen nou dan geef je toch geen vlees, maar zo makkelijk maak ik mij er niet vanaf. Ik wil dat zij ook lekker en gezond eet. Dan moet ik zelf op zout letten, ik hoef gelukkig niet zoutloos te eten, maar als het niet nodig is voeg ik het ook niet toe. Dus vandaar dat ik het spek apart hou, en dat jullie het zeezout tussen haakjes ziet staan. Het grappige is dat de mannen in het begin protesteerden omdat ik steeds minder zout ging gebruiken. En nu is het ze gauw te zout. Ik heb in de soep absoluut geen zout toegevoegd.
Ingrediënten (4 personen)
1½ kilo flessenpompoen schoon gemaakt en in blokjes
2 uien en 1 courgette in grove stukken
2 rode pepers in grove stukken
4 teentjes knoflook door midden gesneden
Stukje verse gember ± 3 cm schoon gemaakt en grove stukjes gesneden
½ rode, groene en gele paprika in grove stukken
2 preien in grove stukken
3 verse laurierblaadjes
1 eetlepel Indiase garam masala
½ limoen geperst
1½ liter kippenbouillon van een blokje (Maggi, minder zout)
Verse koriander fijn gehakt, Olijfolie, Zwarte peper uit de molen, (Zeezout)
Voor de garnering
Stukje mager rookspek
2 bosuitjes fijn gesneden
1 rode ui in halve ringen
Klein stukje courgette in blokjes gesneden
Pompoenpitten ( het liefst ongezouten) geroosterd
Bereiding
Oven voorverwarmen op 250 °C. Bekleed het bakblik met
bakpapier. Verdeel alle groenten over het bakblik. Druppel er olijfolie overheen en bestrooi met peper (en zeezout). Rooster de groenten 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het even afkoelen en doe dan alle
groenten in de blender met een klein beetje bouillon en pureer alles. Doe de gepureerde groenten in een pan en voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe. Laat de soep nog een klein uurtje zachtjes pruttelen.
Voeg dan de fijn gehakte koriander naar smaak toe. Doe wat olijfolie in een koekenpan verhit dat en fruit daar de rode ui, de bosuitjes, courgette in, zet apart. Bak in een ander pannetje de mager rookspek uit. Laat de spekjes even op een keukenpapiertje in een vergiet uitlekken. Zet nog een koekenpannetje op het gas en rooster daar de pompoenpitten in. Serveer de soep met een lekker vers gebakken broodje. De pompoenpitten, uitgebakken spek en de gefruite groenten apart in schaaltjes. Omdat ik niet precies weet wat voor wijn goed bij deze soep past hebben wij er ons oude vertrouwde wijntje bij gedronken. De Merlot van Gallo.
Eet smakelijk.
Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk
Pittige pompoensoep