Pizza van Francijna

Pizza van Francijna

Pizza van Francijna

Langedijkers,

 

Pizza van Francijna-1Vandaag Pizza van Francijna. Eindelijk, het zonnetje doet lekker zijn best en het belooft de hele week lekker weer te worden. Wie weet gaat de BBQ weer eens aan. Of gaan we lekker buiten kokkerellen op de skottelbraai. Deze keer heb ik een heerlijke pizza gemaakt en daar voor de oven nog gebruikt. Maar dat kan ook buiten op de BBQ, heerlijk is dat. Voorheen maakte ik altijd een grote plaatpizza. Maar nu we nog met zijn vieren thuis zijn maak ik vier aparte pizza’s. Het vervelende is dat ik geen vis lust en de mannen dus wel. Op die grote plaatpizza moest ik altijd uitkijken met de ansjovis die ik er voor de mannen op doe. Nu met deze aparte pizza’s kan ik met ieder zijn smaak rekening houden. Op die van mijPizza van Francijna-2 absoluut geen vis dus. Op die van de jongste geen groente dus. De andere twee mannen lusten alles gelukkig. En dan maakte ik altijd een gehaktsaus die ik lekker liet inkoken. Nu maak een vleesloze saus. Die plaatpizza was meer een hartige plaattaart. De ene keer maak ik het deeg zelf, de andere keer maak ik gebruik van een pak pizzadeeg. En dan het liefste die van Grand Italia die vind ik het lekkerste. Deze keer heb ik het deeg dus zelf gemaakt en het recept heb ik uit het kookboek “De verse Italiaanse keuken”. Die gebruik ik altijd, bevalt mij prima dus. De saus maak ik ondertussen zelf, daar heb ik geen recept meer voor nodig. En die is altijd weer anders. Net wat ik in huis heb of wat ik bijPizza van Francijna-3 de Toko of supermarkt kan vinden aan groenten. Ik ben in het bezit van een grote oven, waar ik dan ook makkelijk 4 pizza’s kwijt kan. Ik heb 3 ronde pizzastenen en 1 grote pizzaplaat waar er 2 tegelijk op kunnen. Dus ik ben dan ook in één klap klaar met het bakken van de pizza’s. Het is wel even een klusje als je alles helemaal zelf maakt. Maar dan heb je ook wel eer van je werk. En ik geef aan wat ik aan groenten gebruik, maar dat kan je natuurlijk het beste zelf invullen. Ik doe er ook wel eens olijven of fruit op. Gewoon lekker naar eigen smaak maken dus. En dan drink je er en lekkere chianti of biertje bij natuurlijk. Ik zou dus zeggen als je dit ga maken, succes en eet smakelijk. Of zoals de Italianen Pizza van Francijna-5zeggen  buon appetito!

Basis pizzadeeg

Ingrediënten (4 personen)

7 gr verse gist of 1 tl gedroogde gist
1 snufje fijne kristalsuiker
500 gr bloem, plus wat extra voor het bestuiven
3½ dl lauwwarm water
1½ tl zout
Olijfolie, voor het invetten

Bereiding
Los de gist, suiker en twee eetlepels bloem in 50 mlPizza van Francijna-6 water op. Laat het mengsel vijf minuten staan tot het begint te schuimen en voeg dan de rest van het water toe. Voeg het zout en de helft van de resterende bloem toe en roer met één hand tot een pasta-achtige massa. Voeg geleidelijk de rest van de bloem toe en meng tot een vochtig deeg. Maak er een deegbal van. Dek de deegbal af met een vochtige doek en laat hem vijf minuten op een warme plek rusten. Bestuif het aanrecht met bloem en kneed het deeg tien minuten tot het glad en soepel is. Maak vier even grote ballen en leg ze met wat ruimte ertussen op een licht ingevette bakplaat. Dek de deegballen af met een vochtige theedoek en laat ze één uur op een warme plek rijzen. Gebruik zePizza van Francijna-7 volgens recept.

 

Mijn pizzasaus

Olijfolie
2 uien gesneden
½ bolletje solo knoflook gehakt
1 rode paprika gesneden
1 rode peper gesneden
½ winterwortel gesneden
2 stengels bleekselderij gesneden
1 kg tomaten gesneden
Flinke hand verse basilicum blaadjes
Pizza van Francijna-8Zout, zwarte peper uit de molen, Italiaanse gedroogde kruiden

Bereiding

Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, peper toe, en fruit alles even aan. Voeg dan de bleekselderij, winterwortel, en de paprika toe en bak dit ook even mee. Voeg dan de tomatenstukjes en de basilicum toe en laat dit alles op laag vuur lekker inkoken tot een dikke saus. Pureer de saus met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en de Italiaanse kruiden.

 

Pizza van Francijna met ansjovis
Pizza van Francijna met ansjovis

Afmaken van de pizza van Francijna
Ui in dunne ringen gesneden
Rode, groene en gele paprika in dunne reepjes gesneden
Courgette in dunne plakjes gesneden
Tomaat in dunnen plakjes gesneden
Mozzarella in kleine stukjes gesneden
Salami (vleeswaren)
Ansjovis met kappertjes
Geraspte jong belegen kaas
Geraspte Parmezaanse kaas
Italiaanse gedroogde kruiden

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 250 graden.

Pizza van Francijna zonder vis
Pizza van Francijna zonder vis

Rol de deegstukken uit tot een dunne ronde pizza. Leg ze op de pizzastenen of op een bakblik, die je eerst belegd hebt met bakpapier. Strooi er geraspte jong belegen kaas over. Strijk er dan de tomatensaus over. Beleg de pizza’s dan met de salamiplakjes en de dun gesneden groente, de ansjovis en strooi er dan de geraspte kaassoorten over heen en de klein gesneden mozzarella. Maak af met wat Italiaanse kruiden. Zet de platen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

 

 

 

 

 

Pizza van Francijna

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: