Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen

Langedijkers
Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen. De ene dag ben je zelf uitgenodigd om te komen eten en de andere dag krijg je zelf gasten thuis. Dit recept wilde ik al een tijdje maken, maar het kwam er maar niet van. De vrienden, die nu kwamen eten, zijn gek op Italiaans eten. En wij gelukkig dus ook. Een hele tijd lang durfde ik geen risotto te maken. Het leek zo moeilijk als je naar de programma’s op tv keek. Maar ik heb toch maar eens de stoute schoenen aangetrokken. Als ik iets niet snapte zei mijn moeder altijd “gewoon doen wat er staat”. Eerst maar eens  met eenvoudige recepten begonnen. En nu dit gerecht proberen maar. En het lukte goed, zonder problemen. Ik ben gek op alle drie de soorten groenten en zeker als het lekker vers is. Mijn vader had vroeger een grote groentetuin, dus wij hadden elke dag heerlijke verse groente op tafel.  Zomeravonden lang moesten wij bonen doppen, noem maar op alle soorten die je kon bedenken. En zodra de verse tuinbonen weer verschijnen moet ik ze zeker een paar keer gegeten hebben, hoe een hekel ik ook aan het doppen heb gekregen. Ooit stond er in het kookblad Tip, tegenwoordig de Delicious, een artikel over de  oude Broekerveiling met een recept met tuinbonen, doperwten en kapucijners. Groenten uit deze omgeving dus. Ook zo’n heerlijk gerecht. Als ik het nog terug kan vinden zal ik dat ook eens plaatsen. Dit recept kwam ik tegen op http://www.zitizitoni.nl/ . Ik heb het nu helemaal volgens recept gemaakt en ook van verse bonen dus, al waren de tuinbonen van Spaanse afkomst. Het doppen wel even een werkje, maar het was erg lekker. Voor het gemak raad ik diepvries aan. De diepvriesgroenten van Bonduelle vind ik zelf het beste. Uiteindelijk hebben wij heerlijk gegeten met onze vrienden en een gezellige en goeie avond gehad. Onder het genot van een lekker wijntje. Succes en eet smakelijk.

Ingrediënten (4 personen)
500 gr groene asperges
150 gr doperwtjes (liefst vers, anders diepvries)
150 gr tuinbonen (liefst vers, anders diepvries)
2 kippen- of groente bouillonblokjes
50 gr boter of margarine
1 kleine ui, fijngesnipperd
400 gr risottorijst
100 ml witte wijn
75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
peper

 

 

Bereiding
Was de asperges en haal de houtachtige uiteinden eraf. Snijd de zachte kopjes van de stelen af. Breng een pan met water aan de kook (groot genoeg om straks de asperges in te koken). Kook de aspergekopjes 3 minuten in kokend water en leg ze daarna in ijskoud water (de aspergekopjes worden pas de laatste minuten toegevoegd aan de rijst). Bewaar het kookwater.
Bij verse erwtjes en tuinbonen

Dop de erwtjes en de tuinbonen. Blancheer de tuinbonen een minuut in het aspergekookwater.
Spoel af onder koud water en haal er vervolgens het velletje vanaf (= dubbeldoppen).
Bij doperwtjes en tuinbonen uit de diepvries:

Met de doperwtjes hoeft niets te gebeuren. De tuinbonen dienen voor de tweede keer gedopt te worden (zie beschrijving hierboven). Kook de aspergestelen circa 8 minuten in het kookwater tot ze zacht zijn. Haal ze uit het water en bewaar 1,2 liter van het kookvocht. Los daarin 2 bouillonblokjes op. Pureer de asperges met de bouillon in een keukenmachine of blender. Houd warm (bv in een pannetje op een laag vuur).
Risotto
Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen
Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui glazig. Voeg de rijst toe en laat de rijst de boter opnemen. Voeg vervolgens de wijn toe en zodra het bijna verdampt is twee soeplepels hete bouillon. Blijf regelmatig roeren. Zodra het vocht bijna is verdampt, voeg je steeds twee soeplepels bouillon toe. Herhaal dit proces tot de rijst “Al Dente” is (de gaartijd staat vermeld op de Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen Risotto met groene aspergeskopjes, doperwtjes en tuinbonenverpakking van de rijst). Houd er rekening mee dat dit soms langer duurt, want de soort pan kan de gaartijd beïnvloeden). Voeg de laatste 5 minuten de doperwtjes, tuinbonen en de aspergepunten toe. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng eventueel op smaak met een beetje peper. Laat de risotto drie minuten tot rust komen met de deksel op de pan en schep dan op de borden.

TIP:
Zorg dat je altijd wat extra bouillon kunt maken. De hoeveelheid bouillon je nodig hebt hangt af van het type risottorijst. Het is dus mogelijk dat je meer bouillon nodig hebt dan in het recept beschreven staat, maar dit kan ook net zo goed minder zijn.

Recept Ziti Zitoni

Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

One thought on “Risotto met groene asperges, doperwtjes en tuinbonen

  1. Hahahahaa, ja die eindeloze manden vol met bonen. Toen vond ik het vreselijk, nu vind ik het wel gezellig. Maar het is nogal een verschil, of je voor 11 man de wintervoorraad moet schoonmaken of gewoon een maaltje voor z’n tweetjes hahahahaa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: