Rode linzensoep

Langedijkers,
Rode linzensoep met een Spaans tintje. Een lekker stevig wintersoepje. De winter blijft maar weg, een beetje jammer. Niet dat ik zo gek ben op de kou en sneeuw. Maar het zou voor de natuur een stuk beter zijn als het eens goed ging vriezen. Afgelopen zondag hebben we weer eens een lekker stuk gewandeld, powerwalken. Zo hard wandelen dat je nog net een gesprek kan voeren, heerlijk door de polders van Oudkarspel en Waarland. Er stond een stevig windje maar dat kon de pret niet drukken. Thuis stond er een pan zelf gemaakte groentebouillon klaar. Dus het was nog een kwestie van de soep afmaken. Ook heb ik een hartige olijfoliecake gebakken. Het recept staat op Bijzonder Spaans.

Groentebouillon

Ingrediënten
Bouillon voor de rode linzensoep2 rode uien
2 preien
3 stengels bleekselderij
½ knolselderij
2 winterwortels
Bosje selderijblad
2 laurierblaadjes
Zout naar smaak
Stuk of 10 peperkorrels

Bereiding
Was de diverse groenten goed en snij of hak ze grof. Doe alle groenten in een soeppan en vul de pan met twee liter koud water. Zet de pan op het vuur en breng tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Zet de pan dan op een vlamverdeler op zacht vuur en laat een uurtje zachtjes trekken. Als de bouillon klaar is, de groenten moeten goed gaar zijn, zeef je het en is het klaar voor gebruik.

Rode linzensoep met een Spaans tintje

Ingrediënten
Vers en gedroogd300 gr rode linzen
2 rode uien, gepeld, in halve ringen
1 winterwortel, geschild en in kleine blokjes gesneden
Duimgroot stuk verse gember, geraspt
4 tenen knoflook, fijn gehakt
1 rode peper, in dunne ringetjes met zaadlijst
Klein blikje tomatenpuree, ½ el komijnzaad, 1 tl korianderpoeder
Gerookte paprikapoeder (hot) naar smaak
½ bosje koriander, fijngehakt
Stukje chorizo

Bereiding
Pureer de rode linzensoep
Fruit de ui in de olie aan totdat het glazig ziet. Voeg dan de knoflook, peper en gember  en de specerijen toe en laat mee fruiten tot de specerijen lekker gaan geuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat meebakken. Voeg de linzen en de blokjes wortel toe en laat even meebakken. Voeg de bouillon voorzichtig toe. Breng de soep aan de kook en laat dan op een vlamverdeler op laag vuur pruttelen tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe even door de soep. Pureer de soep grof met een staafmixer. Serveer de soep met de fijn gehakte koriander en een plak olijfoliecake of een snee vers gebakken brood.

Rode linzensoep met een Spaans tintje

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: