Salmorejo en tomatenjam met rozemarijn. Twee gerechtjes die ik bij BijzonderSpaans.nl heb gevonden. Bijzonder Spaans is een site die ik ook al een hele tijd volg. Als je van Spaans eten houdt kom je daar heel veel leuke en lekkere recepten tegen. De salmorejo is een dikke koude tomatensoep. Heerlijk als het zonnetje schijnt. Ook erg lekker als voorgerechtje bij tapas. De tomatenjam is erg lekker met een stukje manchegokaas en past dan natuurlijk ook bij tapas. Voor de tomatenjam moet je wel even de tijd nemen.
Salmorejo
Ingrediënten voor de soep:
500 gram rijpe tomaten, of 3 blikken hele tomaten op sap (gebruik alleen de tomaten, niet het sap)
1 knoflookteen
2 eetlepels sherry azijn
50 ml olijfolie extra Virgin en 2 eetlepels extra
2 sneetjes oud witbrood (ongeveer 30 gram broodkruim ervan)
zeezout naar smaak
salmorejo garnituur,
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sherry azijn
2 gekookte eieren
4 mooie plakken Serrano ham
Bereiden
Blancheer de ingekruiste tomaten even in heet water, haal het velletje eraf en ontpit ze. Bij gebruik van tomaten uit blik: laat goed uitlekken en ontpit ze. Pureer met behulp van een keukenmachine of staafmixer de knoflook, tomaten, azijn, olijfolie en het broodkruim tot een homogeen geheel. Schenk al druppelsgewijs de 2 overige eetlepels olijfolie erbij en blijf mengen tot deze zich gebonden heeft. Zet de soep 15 minuten in de koelkast. Kook ondertussen de eieren, pel ze en snij ze doormidden. Verdeel de soep over kommen, druppel er wat olijfolie en sherry azijn over en serveer met de Serrano ham en de eieren. Lekker met wat extra brood erbij.
De bedoeling is dat dit een enorme dikke soep wordt.
Tomatenjam met rozemarijn (Mermelada de tomate)
Ingrediënten (voor een klein potje van circa 350 gram)
500 gr stevige biologische tomaten
125 gr rietsuiker of fijne tafelsuiker
sap van halve citroen
naaldjes van een klein takje rozemarijn, fijngesneden
Bereiden
Kruis de tomaten in en leg ze een 2 á 3 minuten in kokend water. Verwijder het velletje en zet deze apart mocht je tomatenpoeder willen maken. Halveer de tomaten en haal met een lepeltje de zaadjes eruit. Zet de tomaten met de bolle kant naar boven op een bord zodat ze een beetje kunnen uitlekken terwijl je de andere tomaten doet. Snij de tomaten in reepjes en leg ze in een schaal. Weeg de tomaten en voeg de helft van het gewicht aan suiker toe samen met het citroensap en de rozemarijn. Roer alles voorzichtig om en zet een nacht weg in de koelkast. Zet een pannetje met dikke bodem en de tomaten met hun sap op het vuur en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken en schuim af met een schuimspaan. Zet het vuur iets lager en laat nog eens 10 tot 20 minuten koken (afhankelijk hoe hard het vuur staat) tot het vocht bijna verdampt is en de jam een temperatuur heeft van 105 graden. Als je geen thermometer hebt doe dan de jamtest. Leg een beetje van de jam op een bordje. Koel af in de koelkast en als deze dik genoeg is, is hij klaar. Hevel over naar een steriele pot en laat afkoelen. Bewaar na opening in de koelkast. Je houdt de velletjes van de tomaten over, zonde om die weg te gooien want ze zitten barstensvol smaak. Tomatenpoeder maken is ook zo eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is en een oven of een droger. En een stukje keukenpapier om ze op te leggen in de oven.