Sambar – Vegetarische linzencurry met paprika’s

Sambar - Vegetarische linzencurry met paprika’s
Sambar met rijst en naanbrood

Langedijkers,

Ik ben nu een beetje op de Aziatische toer Ik wil Sambar – vegetarische linzencurry met paprika’s maken. Maar wat een gezoek naar de specerijen, die je daar voor nodig hebt. Ik heb nu dus een papiertje in mijn portemonnee zitten met alle specerijen die ik nog nodig heb. Vorige week zijn we naar Amazing Oriental geweest, een grote Aziatische supermarkt bij de Zwarte Markt in Beverwijk. Deze winkel is dinsdag t/m zondag open. Daar is een assortiment aan groente, kruiden en allerlei andere levensmiddelen te krijgen. Echt de moeite waard om daar eens heen te gaan als je een dagje naar de Zwarte Markt gaat. Sowieso de hele oosterse markt vind ik geweldig om rond te lopen, de geuren van de kruiden en specerijen, het vers gebakken brood. De pracht aan kleuren heerlijk gewoon. In dit recept hoort een Sambarpoeder. Dat vindt je dus niet zomaar hier in Nederland. Dus weer op internet zoeken maar. De site Pinterest is daarvoor een geweldig gebeuren. Pinterest is een soort van digitaal prikbord. De gebruikers kunnen plaatjes op prikborden plakken. Zo kun je prikborden maken over elk favoriet onderwerp. Daar haal ik ook heel veel recepten en informatie vandaan. Je gaat de hele wereld over. En ja zoveel soorten sambar-mixen. Ik heb voor een masala-mix gekozen. En dat was een goeie gok. Veel kan je bij de Toko in Noord-Scharwoude kopen. Als je de specerijen gaat roosteren komt er zo’n heerlijke geur vanaf. Voor het malen van de specerijen gebruik ik mijn koffiemolen.  De Sambarmix beschrijf ik ook. Als je dit gaat maken begin dan met de Sambar Masalamix. Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het dus echt niet. Wij hebben er rijst en naanbrood bij gegeten. En een lekker wijntje of biertje er bij natuurlijk. Eet smakelijk!!!

 

Sambar – Vegetarische linzencurry met paprika’s

 

Sambar - Vegetarische linzencurry met paprika’s
Voorbereiding

Ingrediënten (voor 4 personen)
220 gram roze of gele linzen (niemand verbied je groenbruine linzen te gebruiken)
1 liter water
½ theelepel geelwortel  (kurkuma of koenjit)
1 middelgrote ui in stukjes van 2 cm
2 groene paprika’s in stukjes van 2 cm
2 rode paprika’s in stukjes van 2 cm
48 droge kerrieblaadjes niet exact te tellen, beetje gokken
2 theelepels sambarpoeder (= pittige Zuid-Indiaas kerriemengsel, te vervangen door andere pittige kerriesoorten)
1 klein blikje tomatenpuree
1½ theelepel zout, of naar smaak
1 eetlepel tamarindepasta (enigszins vloeibaar bruin zuurmiddel, ziet er niet uit, maar onmisbaar in de Aziatische – Indiase keuken)
2 eetlepels lichte plantaardige olie (zonnebloemolie, rijstolie, arachideolie)
1½ theelepel bruine mosterdzaad
1 theelepel fijngehakte knoflook
4 eetlepels gehakte verse koriander (wil je geen grote bos kopen, dan is een zakje gesneden
koriander uit de vriezer van AH een prima alternatief)

De linzen hoeven niet geweekt te worden!

Bereiding

Sambar - Vegetarische linzencurry met paprika’s
De curry en rijst bereiden

Was de linzen in een zeef of vergiet. Doe de geelwortel en linzen in ene diepe pan met water en breng aan de kook. Laat de linzen op matig vuur 20 minuten, zonder deksel, koken totdat ze volledig gaar zijn. Schep er de ui, paprika’s, kerriebladen, sambar-of kerriepoeder, tomatenpuree en zout door (ik fruit dit alles eerst in een aparte pan aan, maar is volgens dit recept niet nodig). Laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg tamarindepasta toe en laat nog 2 minuten koken. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg zodra de olie heet is de mosterdzaadjes toe en leg de deksel op de pan. Rooster de zaadjes.Wanneer de zaadjes niet meer tegen de deksel knallen, de knoflook er door scheppen. Schep dit mengsel door de linzencurry, strooi er de fijngehakte koriander over en dien op (ken je de smaak van verse koriander niet, dan wat voorzichtiger zijn met de hoeveelheid).

NB: Paprika’s zijn te vervangen door andere groenten als bloemkool, spruitjes, sjalotjes en radijs.

 

Sambar Masala

Ingrediënten
4 gedroogde chilipepers (mag wel wat meer als je van pittig houdt)
2 el gele spliterwten
2 el korianderzaadjes
1 el komijnzaadjes
½ el fenegriekzaadjes
½ el mosterdzaadjes
½ el maanzaad
1 kaneelstokje van 7½ cm

Bereiding

Sambar Masala
Onze koffiemolen
Sambar Masala
Specerijen roosteren versterkt de smaak

Rooster alle ingrediënten in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen op een bord. Maal ze daarna fijn in een specerijenmolen of schone koffiemolen. Ook moeten er volgens het originele recept ¼ kop aangedrukte verse kerrieblaadjes bij, maar daar is moeilijk aan te komen in Nederland. Ik heb ze niet, en heb ze dus weggelaten. Wat je niet nodig hebt kan je bewaren voor de volgende keer of een ander recept. Recept van Claudia’s Kitchen Creations .

Sambar – Vegetarische linzencurry met paprika’s

 

 
Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: