Schouderkarbonade uit de slowcooker gekruid met vindaloo-specerijen en gebakken gekruide rijst.
Vindaloo-specerijenmix
Ingrediënten
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl kardamompoeder
1 tl gemberpoeder
2 tl mosterdpoeder
2 tl milde kerriepoeder
2 tl kurkumapoeder
1 tl zwarte peper, uit de molen
Zout naar smaak
Bereiden
Meng alle ingrediënten goed met elkaar. Bewaar in een goed afgesloten potje.
Schouderkarbonade

Ingrediënten (4 personen)
1 kilo schouderkarbonade (livar)
2 uien, grof gesneden
4 teentjes verse knoflook, gehakt
1 rode peper, (zaadlijst verwijderd) fijn gehakt
Klein stukje verse gember, geschild
2 el bloem
2 flinke el vindaloo specerijenmix
Stukje santenblok (kokosblok) ±25 gr
2 el zilveruitjes
Bereiden
Bestrooi het vlees met de vindaloo-specerijenmix. Doe de uien, knoflook, gember en bloem in de pan van de slowcooker. Meng goed door elkaar. Leg de gekruide karbonade er op. Zet de slowcooker op low en laat minimaal vijf uur staan. Voeg dan het stukje santenblok en de uitgelekte zilveruitjes toe. Zet de slowcooker nog een uur op high.
Gekruide, gebakken rijst

Ingrediënten (4 personen)
1 ui, fijn gesnipperd
2 teentjes verse knoflook, fijn gehakt
1 tl garam masala
2 tl kurkuma
1 tl gemberpoeder
Snufje chilipoeder
Zout naar smaak
1 flinke tl suiker
500 ml kokend water
Bereiden
Week de rijst vijftien minuten in water. Giet af in een zeef en was de rijst nog een keer. Laat goed uitlekken. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en specerijen tot het lekker gaat geuren. Voeg de suiker toe en laat het karamelliseren. Voeg de rijst toe en laat vijf minuten mee bakken. Blijf steeds omscheppen. Voeg het water toe en kook de rijst in een minuutje of acht gaar. Blijf er bij want het gaat sneller dan je denkt. En dan heb je paprijst.
Tip
Serveer met een verse groene salade.