Soto Ajam

Langedijkers,
Vandaag Soto Ajam. Dit is Indonesische kippensoep. Het is alweer enige tijd geleden dat ik een recept heb geplaatst. Maar ja vakantie vieren is ook erg fijn. Eerst in augustus drie weken vakantie en gewoon lekker thuis gebleven. Later in september tien dagen in de Ardennen geweest en heerlijke lange wandelingen door de bossen gemaakt en een aantal boeken gelezen. Het was voor mij moeilijk om weer op gang te komen om een recept te verzinnen en  te plaatsen op Langedijkers. Maar er was nog een soepje wat ik nog nooit had gegeten, laat staan gemaakt. Ik heb ooit een Indonesisch kookboekGroot Indonesisch Kookboek gekregen van een vriendin. Het groot Indonesisch kookboek, uitgegeven in 1973, van Bep Vuyck. Daar staat het recept van de Soto Ajam in, Indonesische kippensoep. Het is wel een klusje en ik heb het wel aangepast want 2 eetlepels zout gaat mij echt te ver. Daarom was de soep ook flauw en heb ik het aangepast met vissaus. Daar moet je ook mee uitkijken, want ook dat is zout. En ik ben geen visliefhebber dus ik wil die smaak ook niet in de soep hebben. Ook heb ik nog koriander en komijnpoeder toegevoegd. Nadat ik de soep had aangepast was de soep de 2ᵉ dag ook veel lekkerder, heerlijk met dat gekookte ei, de aardappelen, gebakken uitjes en de taugé.
Laksa (Indonesisch) of so-oen (Chinees) is een transparante vermicelli. Het wordt ook wel glasnoedel genoemd. Kijk voor meer product informatie op de site Wegwijs in de Aziatische keuken.
Smakelijk.

Soto Ajam—Indonesische kippensoep

Ingrediënten Soto Ajam
[column size=one_half position=first]2 soepkippen (of één grote vette kip)
4 el arachideolie
100 gr laksa (Toko)
250 gr taugé
2 grote aardappelen gekookt
4 eieren hard gekookt
10 el uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
3 tl laospoeder
1 tl koenjit
zout  naar smaak
1 tl korianderpoeder
2 el vissaus
1 tl komijnpoeder
Een stuk gemberwortel van 100 gram
½ tl peperkorrels[/column]2 soepkippen[column size=one_half position=last]
3 salamblaadjes
4 sprieten sereh
2 el bieslook, gehakt[/column]

 

Bereiding
Geplukte soepkip Kip klein gesneden samen met de brij wordt gefruit in 2 eetlepels olieSoto Ajam recept in het kookboek Soto ajamWrijf drie eetlepels ui-snippers met de knoflook, de laos en de koenjit tot een brij. Breng de kip aan de kook met ruim twee liter water, het zout, de peperkorrels, het stuk gemberwortel, de salamblaadjes en de sereh. Haal de kip er dan uit en ontdoe hem van het borstvlees, dat klein gesneden samen met de gewreven kruiden wordt gefruit in 2 eetlepels olie. De gefruite massa wordt nu weer in de zacht doorkokende bouillon terug gedaan. Laat dit geheel nog een half uur zacht doorkoken. Ontdoe de kip nu van de beentjes, zeentjes en minder mooie stukken en snijd het vlees in kleine stukjes die weer in de bouillon worden terug gedaan. Week ondertussen de laksa circa 15 minuten en kook ze daarna op in een beetje water, laat ze dan uitlekken. Spoel de taugé af onder de warmwaterkraan, laat ze eveneens uitlekken. Snijd de aardappelen in blokjes. Bak het restant van de uitjes in de rest van de olie goudbruin en knapperig en snijd de gepelde eieren in partjes. Rangschik al deze apart bereide ingrediënten op kleine schaaltjes. Doe het zelfde met de gehakte bieslook.

Soto Ajam—Indonesische kippensoep

Langedijkers Facebook

Soto Ajam

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: